Monumenten & Activiteiten

Brouwerij Durs
Brouwerij Durs is gevestigd in een oud postkantoor, dat oorspronkelijk héél ergens anders stond. Het gebouw is afgebroken en helemaal opnieuw opgebouwd – en nu kun je in het postkantoor terecht voor heerlijk Arnhems bier, volgens het oude ambacht gebrouwen.

Witte Kapel Schaarsbergen
Tijdens de Open Monumentendag komen verleden, heden en toekomst samen in de indrukwekkende tentoonstelling en totaaltheater 'Helmen Vol Verhalen'. Veertig jaar Nederlandse militaire missies samengevat in meer dan vijfentwintig kunstwerken. Ga #meeopmissie door de kunsten met de veteranen en het thuisfront van alle defensieonderdelen, marine, luchtmacht, landmacht, marechaussee én het thuisfront.

Burgerweeshuis
Tijdens Open Monumentendag gaan de deuren open van het voormalig Burgerweeshuis, een fraai 18de-eeuws pand met fraaie stucplafonds en behangsels met afbeeldingen van verhalen over Alexander de Grote.

Montessori College
Het Montessori College in het prachtige statige gebouw aan de Utrechtseweg in de stijl van de Amsterdamse School is vrij toegankelijk. Komt u ook een kijkje nemen in dit rijksmonument?

De Boulevard - voormalige Ambachtsschool
De voormalige Ambachtsschool aan de Boulevard Heuvelink 48 is een van de meest markante 19de-eeuwse gebouwen van Arnhem. Nadat het bijna 100 jaar dienstdeed als schoolgebouw, stond het pand enkele jaren leeg. Sinds enkele jaren zijn er luxe appartementen in gevestigd. Speciaal voor Open Monumentendag opent de school haar deuren!

De Laar. Rondleiding Kunstroute
Heeft een wijk als De Laar uit de jaren 70/80 wel historie? Ja zeker, keizer Napoleon is met zijn gevolg in 1813 nog langs de Randweg gekomen en er blijkt een oude mijlpaal in de struiken te staan. En kunst is er ook! In de jaren 70 zijn er plannen gemaakt voor een kunstproject. Wat is er gerealiseerd? En wat is er de laatste jaren bijgekomen aan publieke kunst? Deze rondleiding door leden van de kunst- en cultuurgroep De Laar is een verrassende manier om dit deel van Arnhem beter te leren kennen.

Willem Schaapkwartier. Toen modern Nu een monument
Bekijk het mooie beeldverslag van Kees de Haas van de rondleiding door het Willem Schaapkwartier tijdens de Openmonumentendag in Arnhem!

Museumwoning Zilverschoonstraat
Volkshuisvesting Arnhem heeft, samen met het Openluchtmuseum, inmiddels 11 woningen teruggebracht in de oorspronkelijke staat. De huurders hebben de woningen weer ingericht met een interieur uit diezelfde periode.

Museumwoning Hazelaarstraat
Volkshuisvesting Arnhem heeft, samen met het Openluchtmuseum, inmiddels 11 woningen teruggebracht in de oorspronkelijke staat. De huurders hebben de woningen weer ingericht met een interieur uit diezelfde periode.

Nieuwe Kerk - rondleiding
In 1962 gebouwd als de Opstandingskerk, in 2020 verbouwd tot Nieuwe Kerk. Oude materialen zijn hergebruikt en de ruimte is aangepast aan gebruik in deze tijd. Een mooi voorbeeld van hoe een (rijks)monumentaal gebouw eigentijds kan blijven!

Oud-Katholieke Kerk
Welkom in de Oud-Katholieke kerk in Arnhem. Ervaar de eenvoud van ruimte en licht. Aan de hand van de priesterstola’s maken we een reis door 100 jaar parochiegeschiedenis.

De Binnentuinen van het Spijkerkwartier
De Binnentuinen van het Spijkerkwartier zijn verborgen parels, verstopt achter de vaak monumentale huizen van deze wijk. Het zijn oases van rust en groen, in het leven geroepen en verzorgd door de bewoners van de wijk. Ga op ontdekkingstocht door dit verborgen groen!

Paleis van Justitie
Velen zullen met ontzag kijken naar het Paleis van Justitie en zullen er nog nooit binnen zijn geweest. Toch zijn de meeste ruimtes publiekelijk toegankelijk! Er zijn veel noodzakelijke aanpassingen gedaan in 2021-2022, die zijn afgestemd op de cultureel-historische waarden van het gebouw en de zittingszalen. Kom een kijkje nemen als je meer wil weten over dit monument en de rechtspraak.

Eusebiuskerk
Van monumentaal gebedshuis naar culturele topattractie: rijksmonument de Eusebiuskerk. De Eusebius vertelt de geschiedenis van bijna twaalf eeuwen Arnhem. In de Tweede Wereldoorlog (1944-1945) heeft de Eusebius het, net als de Arnhemmers, zwaar te verduren gehad. De kerk herrees tijdens de periode van wederopbouw en gaf de stad en zijn inwoners hun trots terug.

Syrisch-Katholieke Kerk
Bezoek de Syrisch-katholieke kerk, voormalige Willibrordkerk. De kerk maakt deel uit van de oosters-katholieke kerken. De gemeenschap bestaat uit mensen afkomstig uit Irak, Syrië, Libanon en Turkije. De kerk is open ter bezichtiging.

Musis, hét huis van muziek in Arnhem
In 2018 werd het gerenoveerde Musis bekroond met vier (inter)nationale architectuurprijzen. Ben je benieuwd hoe oud en nieuw elkaar ontmoeten in één van de oudste concertgebouwen van Nederland? Ontdek hoe verleden en heden samensmelten in Musis!

Oud Elden, noodwoning en molen
Gidsen van de Historische Kring Elden nemen je mee in het thema 'wederopbouw en herbestemming' tijdens de dorpswandeling. Bekijk de tentoonstelling over de oorlogsgeschiedenis en wederopbouw van Elden in de noodwoning of bezoek molen 'De Hoop'!

Bakermat. Leven en Doorgeven in het wijkcentrum
De Bakermat was oorspronkelijk een kapel, die onderdeel uitmaakte van het Diaconessenhuis. In 2020 ging de Diaconessenkerk in transitie: in korte tijd - en met hulp van veel vrijwilligers -werd het gebouw aangepast en omgetoverd in een dynamisch wijkcentrum. Sinds 2022 huisvest het ook een kinderdagverblijf. We laten je graag zien – en horen –dat ons wijkcentrum niet alleen een verleden heeft, maar groeit en bloeit, dus lééft!

Waterwandeling met het Watermuseum
Wandeling onder begeleiding van een gids van het Watermuseum door het park Sonsbeek met als thema het watersysteem in het park. De wandeling begint en eindigt bij het Nederlands Watermuseum. En duurt circa 1,5 tot 2 uur.

Vrijmetselaarsloges Arnhem-Velp
Altijd al eens een vrijmetselaars Tempel willen bezoeken, vol met eeuwenoud erfgoed? Je ziet diverse ‘gereedschappen’ en kleding van de vrijmetselaars. Natuurlijk is er aandacht voor de inrichting en alle prachtige symbolen, schilderijen en andere tekens die horen bij de Tempel en het logegebouw. Een unieke kans om eens binnen te kijken!

Molen 'De Kroon'
In 1849 werd een molen met de naam ‘De Hoop’ gebouwd aan de Amsterdamseweg te Arnhem. In 1870 liet de molenaar de huidige molen naar het toen nog onbebouwde Klarendal verplaatsen. Tijdens Open Monumentendag vertellen vrijwillige molenaars wat het molenaarsvak inhoudt en geven rondleidingen.

Kerk van de Parkstraatgemeente
Voor de achteloze voorbijganger is dit gebouw een donker, bakstenen blok, verscholen tussen de prachtige 19e-eeuwse herenhuizen. Maar wie de moeite neemt verder te kijken, ontdekt een zeldzaam voorbeeld van de Nieuwe Haagse School, met originele elementen, waaronder bijzondere glas-in-loodramen.

IJskelder
In Park Sonsbeek in de heuvel naast de koude vijver zit een gemetselde ijskelder uit ongeveer 1800. In die tijd waren er geen elektrische koelkasten en waren de winters veel strenger dan nu. In adellijke kringen was het gebruikelijk om natuurijs op te slaan om vlees, vis en dranken goed te houden.

Belvédèretoren
Wil je genieten van een adembenemend uitzicht over Arnhem en verder? Beklim dan de Belvédèretoren. In deze 19e-eeuwse uitkijktoren brengt een wenteltrap met 140 treden je 30 meter hoog. Op de top sta je op ongeveer 100 meter boven NAP, even hoog als de toren van de Eusebiuskerk in het centrum van Arnhem.

Molenplaats Sonsbeek - Molenschuur
De voormalige Molenschuur ligt naast de Witte Watermolen. De middenlangsdeelschuur, vermoedelijk van laat 17de-eeuwse oorsprong, is verbouwd en uitgebreid in de 18de eeuw, waarbij de huidige voorgevel met deeldeuren onder een korfboog en ovale vensters aan weerszijden ontstond.

Witte Watermolen
De Witte Watermolen is een van de oudste gebouwen van Arnhem en maalt al koren sinds de 15e eeuw. Daarmee is Molenplaats Sonsbeek feitelijk het oudste industrieterrein van Arnhem.

Stadhuis en het Duivelshuis
De gemeente Arnhem opent weer voor jong en oud de deuren van het Stadhuis en het Duivelshuis. Twee contrastrijke gebouwen die toch een eenheid vormen. Laat je rondleiden en bewonder de knusse, historische kamers in het Duivelshuis en de imposante, lichte ruimtes van het nieuwe stadhuis.

Stadsblokkenwerf
De Stadsblokkenwerf is een kleinschalige historische scheepswerf gebouwd op de fundamenten van de ASM scheepswerf. Kom de sfeer van een scheepswerf beleven en zien hoe vrijwilligers enthousiast bezig zijn met allerhande werkzaamheden aan oude schepen!

Vrij-Katholieke Kerk
De Vrij-Katholieke Kerk, op een heuvel, verscholen tussen de bomen, blijkt een inspirerende plek voor het ervaren van kunstwerken.

Waalse kerk
Heb je je altijd al verwonderd over dat leuke kerkje naast het politiebureau? Kom zaterdag binnen, bekijk de video met de reconstructie van het Agnietenklooster waarvan de kapel in de 15e eeuw deel uitmaakte. Hoor over de geschiedenis van de Hugenoten die de kerk sinds 1751 gebruiken en over de geloofsgemeenschappen die tegenwoordig de kerkruimte delen.

Abdij Koningsoord
Altijd al eens achter de muren van een klooster willen kijken? De zusters van Abdij Koningsoord, de Trappistinnen, verwelkomen u op zondag 10 september! Te bezichtigen zijn de kerk, het kloosterpand, het gastenverblijf en de boekbinderij.

Bronbeek
Het landgoed Bronbeek is in oorsprong een particuliere buitenplaats uit de 19de eeuw. In 1854 kocht koning Willem III het landgoed en liet park en villa verfraaien. De villa heeft nu nog steeds het uiterlijk dat het toen kreeg.

Museumwoning Spijkerstraat. Bank van Leening
Volkshuisvesting Arnhem heeft, samen met het Openluchtmuseum, inmiddels 11 woningen teruggebracht in de oorspronkelijke staat. De huurders hebben de woningen weer ingericht met een interieur uit diezelfde periode.

Het Arnhemse Gemaal, Malburgen
Volkshuisvesting Arnhem heeft, samen met het Openluchtmuseum, inmiddels 11 woningen teruggebracht in de oorspronkelijke staat. De huurders hebben de woningen weer ingericht met een interieur uit diezelfde periode.

Huis der Provincie
Ook dit jaar opent het Gelders Huis der Provincie de deuren voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst, historie, architectuur en muziek. Kom kijken en luisteren naar een prachtig aanbod levend erfgoed! We nemen je mee door al het moois in en rond het monumentale gebouw. Natuurlijk staat er ook een kop koffie of thee voor u klaar, u bent van harte welkom!

Museumwoning Johan de Wittlaan
LET OP! Deze museumwoning is in tegenstelling tot eerdere aankondiging NIET open! Volkshuisvesting Arnhem heeft, samen met het Openluchtmuseum, inmiddels 11 woningen teruggebracht in de oorspronkelijke staat. De huurders hebben de woningen weer ingericht met een interieur uit diezelfde periode.

Museumwoning Borgadijnstraat
Volkshuisvesting Arnhem heeft, samen met het Openluchtmuseum, inmiddels 11 woningen teruggebracht in de oorspronkelijke staat. De huurders hebben de woningen weer ingericht met een interieur uit diezelfde periode.

Museumwoning Catharijnestraat
LET OP! Deze museumwoning is in tegenstelling tot eerdere aankondiging NIET open! Volkshuisvesting Arnhem heeft, samen met het Openluchtmuseum, inmiddels 11 woningen teruggebracht in de oorspronkelijke staat. De huurders hebben de woningen weer ingericht met een interieur uit diezelfde periode.

Stedelijk Gymnasium Arnhem
Het Stedelijk Gymnasium is een van de fraaiste schoolgebouwen in Arnhem, met in en rond het gebouw een unieke collectie objecten die op Open Monumentendag bekeken kunnen worden.

Bunker Diogenes
Bunker Diogenes in Schaarsbergen is één van de grootste bunkers van Nederland. De bunker werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebouwd ter verdediging van het Nederlandse, Belgische en Noord-Duitse luchtruim. Tijdens Open Monumentendag en de twee daaropvolgende weekenden zijn er rondleidingen voor een beperkt aantal bezoekers.

Saksen-Weimarkazerne Logiesgebouwen
Eind jaren 30 en begin jaren 40 werd de Saksen-Weimarkazerne gebouwd. Op de plek waar ooit militairen marcheerden werden nieuwe woningen gebouwd en oude kazernegebouwen omgetoverd tot appartementen en ateliers. Kom tijdens Open Monumentendag dit kazerneterrein bezoeken en gluur binnen in de kazernes!

Park Sonsbeek
Met Open Monumentendag vertellen enthousiaste vrijwilligers van Natuurcentrum Arnhem je graag alles over de historie van park Sonsbeek, de Witte Watermolen, Sint Jansbeek, IJskelder en Belvédère toren.

St.-Martinuskerk
In de drukte van de Steenstraat zou je er bijna aan voorbijgaan: de St. Martinuskerk. Profiteer van Open Monumentendag en bezoek het rooms-katholieke kerkgebouw uit de 19de eeuw.

De Hangar - voormalige vliegtuighangar Fliegerhorst Deelen
Tachtig jaar geleden gebouwd door de Duitse bezetter maakte de hangar en akker onderdeel uit van het grootste vliegveld van Nederland, tot voor kort werden ze gebruikt voor agrarische doeleinden, nu vormen ze onderdeel van DeHangar.art, een testsite voor kunsten en natuur.

Koepelkerk
De Arnhemse Koepelkerk is een verborgen 19e-eeuwse parel midden in de binnenstad. Veel Arnhemmers zijn nog nooit binnen geweest, kom dus kijken tijdens de Open Monumentendagen!

Huis Zypendaal
Zypendaal is een buitenplaats uit de 18de eeuw en ligt prachtig in een groene, heuvelachtige omgeving aan de rand van Arnhem. De hoofdverdieping, op de begane grond, heeft historisch ingerichte vertrekken. Loop rond in en om het gebouw en krijg meer informatie via de gratis IZI.Travel-app!

Stichting Trolleymaterieel Arnhem rijdt dit weekend!
Stichting Trolleymaterieel Arnhem rijdt dit weekend! De trolley Van Hool 11 en de dieselbus Volvo 61 rijden vanaf perron A, Arnhem Centraal. Vertrektijden zaterdag 13:30 en 15:00. Op zondag om 12:30 en 14:00 uur. Kosten 5 euro p.p.

Audiotour wijk Angerenstein
Tijdens een rondje door de wijk Angerenstein zuid en midden hoor je op verschillende plaatsen over de geschiedenis van de wijk en vaak kun je daarbij ook oude afbeeldingen zien. Benieuwd? Installeer de gratis app izi.travel op je telefoon.

Koepelkerk. Kamermuziek door Arnhem Sinfoniëtta
Op zaterdag 9 september spelen vijf ensembles uit Arnhem Sinfoniëtta in de Koepelkerk in Arnhem. De ensembles treden afwisselend op zodat er bijna de hele dag live klassieke muziek te horen is. Het zijn informele korte optredens van circa zes ensembles die afwisselend te horen zijn.

Speuren naar oude kleuren. Demonstratie van kleurhistorisch onderzoek
Kleurenonderzoekers Lise Wolfert en Iris Broersma laten je bij de rondleidingen door het Willem Schaapkwartier meekijken tijdens hun speurtocht naar de originele kleuren die zij denken aan te treffen onder de talloze verflagen die in de afgelopen 100 jaar zijn opgebracht. Ben je nieuwsgierig naar hun werk? Neem dan deel aan een van de rondleidingen door het Willem Schaapkwartier!

De Hangar. Lezingen en voordrachten
In de voormalige vliegtuighangar uit de Tweede Wereldoorlog en op de omliggende akker, beide onderdeel van het Rijksmonument Fliegenhorst Deelen, zijn presentaties te zien over het verleden, heden en toekomst van Landgoed de Hangar, testsite voor kunsten en natuur.

Museum Arnhem. Rondleiding ontwerp en inrichting
Kunst, natuur en architectuur zijn op een unieke wijze samengebracht in het vernieuwde Museum Arnhem. Laat je rondleiden langs de spectaculaire architectuur van de nieuwe vleugel en de ligging op de stuwwal én kom meer te weten over de geschiedenis van het oorspronkelijke gebouw, de plek en het museum.

Audiotour Park Angerenstein
Tijdens een rondje door het Park Angerenstein hoor je op verschillende plaatsen over de geschiedenis van die plek en vaak kun je daarbij ook oude afbeeldingen zien. Benieuwd? Installeer de gratis app izi.travel op je telefoon.

Spijkerportretten. Wandeling door het Spijkerkwartier
Wandel mee door het Spijkerkwartier met Janric van Rookhuijzen van Open Monumentendag en maak kennis met de wijk aan de hand van de levens van bijzondere personen die er hebben gewoond, gewerkt of naar school zijn geweest!

Diehl-wandeling met 't Gilde
Loop mee met gidsen van 't Gilde Stadswandeling Arnhem en bewonder het werk van de meest veelzijdige architect van Arnhem! Van Art Nouveau via Chalet en Cottage tot Amsterdamse School.

! Opening Open Monumentendag
Open Monumentendag Arnhem wordt ingeluid met inspirerende lezingen over hoe ons Arnhemse erfgoed levend wordt gehouden. Luister hoe architect-stedenbouwkundige en directeur Gemeentewerken W.F.C Schaap een stempel heeft gedrukt op het erfgoed van vandaag en hoe de bijzondere Arnhemse museumwoningen een levend openluchtmuseum vormen midden in de wijken.

AKU-fontein. Rondleiding
Ontdek de schoonheid en de kracht van een uniek rijksmonument! De zoon van de architect en en een deskundige in wederopbouwarchitectuur leiden je rond bij de AKU-fontein en vertellen over haar ontstaan, de ideeën erachter en de plannen voor herstel in oude luister.

Park Sonsbeek. Wandeling met een gids 13:00
Het nationale thema van de Open Monumentendag van dit jaar is levend erfgoed. Wat als onze monumenten daadwerkelijk konden praten? Wat zouden ze ons dan vertellen over de gebeurtenissen die zich afspeelden tussen de muren? Welke bijzondere of nu nog steeds bekende personen leefden en werkten er? De gidsen vertellen je er alles over en ontvangen je graag!

Route Malburgen
Een ode aan Malburgen. Hoe blijven we elkaars geschiedenis kennen, hoe ontmoeten we elkaar en hoe kunnen we van daaruit samen de toekomst vormgeven? Dat is waar Route Malburgen over gaat.

Lezing over J.W.C. Tellegen, de man die het Sonsbeekpark heeft gered
Historicus Jan Willem Tellegen, die zijn jeugd doorbracht in Arnhem, geeft tijdens Open Monumentendag op zondag 10 september een lezing over zijn oud-oudoom Jan Willem Tellegen (1859-1921), directeur Gemeentewerken in Arnhem, vervolgens ambtenaar en burgemeester in Amsterdam. De lezing gaat over de persoon J.W.C. Tellegen tegen de achtergrond van de snelle ruimtelijke ontwikkeling van Nederland eind negentiende en begin twintigste eeuw, zijn betekenis voor Arnhem en Amsterdam. Begintijd: 15.00 uur Locatie: Bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek, Zijpendaalseweg 24a, 6814 CL Arnhem Graag aanmelden via het formulier op de website natuurcentrumarnhem.nl/activiteiten

ArcheoHotspot met de Stadsarcheoloog
Stadsarcheoloog Martijn Defilet geeft lezingen bij archeologische vondsten die zijn aangetroffen rondom de Jansbeek.

Levensgroot bordspel: Arnhem aan De Beek! Rozet Erfgoedcentrum
De Jansbeek: het levende erfgoed van Arnhem. De beek waaraan de stad ooit is ontstaan. Speel mee met het levensgrote bordspel en leer meer over deze bijzondere beek!

Natuurcentrum Arnhem. Boordevol activiteiten
Natuurcentrum Arnhem is hét centrum in Arnhem als het gaat om duurzaamheid! In het decor van groen en cultureel erfgoed van rijksmonument Sonsbeekpark biedt het monument de Watermolen een vanzelfsprekende en aantrekkelijke plek als educatief natuurcentrum in Arnhem.

Erfgoedwandeling Plattenburg en Presikhaaf
Oog in oog met de geschiedenis van de Arnhemse wijken Presikhaaf 1 en Plattenburg. Al wandelend ontdek je van alles over de historie en cultuur van deze bijzondere wijken, van de monumentale gebouwen en kunstwerken die hier ooit stonden of nog steeds staan. Vertrek- en eindpunt: MOES, het oude ENKA-portiershuisje.

Park Sonsbeek. Wandeling met een gids 11:00
Het nationale thema van de Open Monumentendag van dit jaar is levend erfgoed. Wat als onze monumenten daadwerkelijk konden praten? Wat zouden ze ons dan vertellen over de gebeurtenissen die zich afspeelden tussen de muren? Welke bijzondere of nu nog steeds bekende personen leefden en werkten er? De gidsen vertellen je er alles over en ontvangen je graag!