openmonumentendagarnhem

Monumenten & Activiteiten

Zoeken

Filters


Dag


  Faciliteiten


   Activiteiten

    Dursfoto2_vergroot

    Brouwerij Durs

    Brouwerij Durs is gevestigd in een oud postkantoor, dat oorspronkelijk héél ergens anders stond. Het gebouw is afgebroken en helemaal opnieuw opgebouwd – en nu kun je in het postkantoor terecht voor heerlijk Arnhems bier, volgens het oude ambacht gebrouwen.

    Lees meer
    Zijaanzicht-Zuidzijde-Witte-Kapel

    Witte Kapel Schaarsbergen

    Tijdens de Open Monumentendag komen verleden, heden en toekomst samen in de indrukwekkende tentoonstelling en totaaltheater 'Helmen Vol Verhalen'. Veertig jaar Nederlandse militaire missies samengevat in meer dan vijfentwintig kunstwerken. Ga #meeopmissie door de kunsten met de veteranen en het thuisfront van alle defensieonderdelen, marine, luchtmacht, landmacht, marechaussee én het thuisfront.

    Lees meer
    IMG_7148

    Burgerweeshuis

    Tijdens Open Monumentendag gaan de deuren open van het voormalig Burgerweeshuis, een fraai 18de-eeuws pand met fraaie stucplafonds en behangsels met afbeeldingen van verhalen over Alexander de Grote.

    Lees meer
    NL-HaNA_2.24.05.02_0_027-1311_1-breed

    Montessori College

    Het Montessori College in het prachtige statige gebouw aan de Utrechtseweg in de stijl van de Amsterdamse School is vrij toegankelijk. Komt u ook een kijkje nemen in dit rijksmonument?

    Lees meer
    200217_de_boulevard_2

    De Boulevard - voormalige Ambachtsschool

    De voormalige Ambachtsschool aan de Boulevard Heuvelink 48 is een van de meest markante 19de-eeuwse gebouwen van Arnhem. Nadat het bijna 100 jaar dienstdeed als schoolgebouw, stond het pand enkele jaren leeg. Sinds enkele jaren zijn er luxe appartementen in gevestigd. Speciaal voor Open Monumentendag opent de school haar deuren!

    Lees meer
    Rondleiding-De-Laar-4

    De Laar. Rondleiding Kunstroute

    Heeft een wijk als De Laar uit de jaren 70/80 wel historie? Ja zeker, keizer Napoleon is met zijn gevolg in 1813 nog langs de Randweg gekomen en er blijkt een oude mijlpaal in de struiken te staan. En kunst is er ook! In de jaren 70 zijn er plannen gemaakt voor een kunstproject. Wat is er gerealiseerd? En wat is er de laatste jaren bijgekomen aan publieke kunst? Deze rondleiding door leden van de kunst- en cultuurgroep De Laar is een verrassende manier om dit deel van Arnhem beter te leren kennen.

    Lees meer
    4.Willem-Schaapkwartier-Pontanuslaan-fotograaf-Gelders-Archief_

    Willem Schaapkwartier. Toen modern Nu een monument

    Bekijk het mooie beeldverslag van Kees de Haas van de rondleiding door het Willem Schaapkwartier tijdens de Openmonumentendag in Arnhem!

    Lees meer
    Zilverschoonstraat-keuken

    Museumwoning Zilverschoonstraat

    Volkshuisvesting Arnhem heeft, samen met het Openluchtmuseum, inmiddels 11 woningen teruggebracht in de oorspronkelijke staat. De huurders hebben de woningen weer ingericht met een interieur uit diezelfde periode.

    Lees meer
    Museumwoning Hazelaarstraat - © Jeroen van Heijningen-vergroot

    Museumwoning Hazelaarstraat

    Volkshuisvesting Arnhem heeft, samen met het Openluchtmuseum, inmiddels 11 woningen teruggebracht in de oorspronkelijke staat. De huurders hebben de woningen weer ingericht met een interieur uit diezelfde periode.

    Lees meer
    Afbeelding-De-Nieuwe-Kerk

    Nieuwe Kerk - rondleiding

    In 1962 gebouwd als de Opstandingskerk, in 2020 verbouwd tot Nieuwe Kerk. Oude materialen zijn hergebruikt en de ruimte is aangepast aan gebruik in deze tijd. Een mooi voorbeeld van hoe een (rijks)monumentaal gebouw eigentijds kan blijven!

    Lees meer
    Oud-katholieke-kerk-Arnhem-2023-vooraanzicht

    Oud-Katholieke Kerk

    Welkom in de Oud-Katholieke kerk in Arnhem. Ervaar de eenvoud van ruimte en licht. Aan de hand van de priesterstola’s maken we een reis door 100 jaar parochiegeschiedenis.

    Lees meer
    IMG_9637

    De Binnentuinen van het Spijkerkwartier

    De Binnentuinen van het Spijkerkwartier zijn verborgen parels, verstopt achter de vaak monumentale huizen van deze wijk. Het zijn oases van rust en groen, in het leven geroepen en verzorgd door de bewoners van de wijk. Ga op ontdekkingstocht door dit verborgen groen!

    Lees meer
    Paleis van Justitie (gevel)

    Paleis van Justitie

    Velen zullen met ontzag kijken naar het Paleis van Justitie en zullen er nog nooit binnen zijn geweest. Toch zijn de meeste ruimtes publiekelijk toegankelijk! Er zijn veel noodzakelijke aanpassingen gedaan in 2021-2022, die zijn afgestemd op de cultureel-historische waarden van het gebouw en de zittingszalen. Kom een kijkje nemen als je meer wil weten over dit monument en de rechtspraak.

    Lees meer
    Eusebius_opzij

    Eusebiuskerk

    Van monumentaal gebedshuis naar culturele topattractie: rijksmonument de Eusebiuskerk. De Eusebius vertelt de geschiedenis van bijna twaalf eeuwen Arnhem. In de Tweede Wereldoorlog (1944-1945) heeft de Eusebius het, net als de Arnhemmers, zwaar te verduren gehad. De kerk herrees tijdens de periode van wederopbouw en gaf de stad en zijn inwoners hun trots terug.

    Lees meer
    Syrisch-Katholieke-Kerk-1

    Syrisch-Katholieke Kerk

    Bezoek de Syrisch-katholieke kerk, voormalige Willibrordkerk. De kerk maakt deel uit van de oosters-katholieke kerken. De gemeenschap bestaat uit mensen afkomstig uit Irak, Syrië, Libanon en Turkije. De kerk is open ter bezichtiging.

    Lees meer
    OMD19_0011_Musis 2 FOTOGRAAF VERMELDEN Bart van Hoek_vergroot2

    Musis, hét huis van muziek in Arnhem

    In 2018 werd het gerenoveerde Musis bekroond met vier (inter)nationale architectuurprijzen. Ben je benieuwd hoe oud en nieuw elkaar ontmoeten in één van de oudste concertgebouwen van Nederland? Ontdek hoe verleden en heden samensmelten in Musis!

    Lees meer
    Elden_oude-dorpskern

    Oud Elden, noodwoning en molen

    Gidsen van de Historische Kring Elden nemen je mee in het thema 'wederopbouw en herbestemming' tijdens de dorpswandeling. Bekijk de tentoonstelling over de oorlogsgeschiedenis en wederopbouw van Elden in de noodwoning of bezoek molen 'De Hoop'!

    Lees meer
    5741

    Bakermat. Leven en Doorgeven in het wijkcentrum

    De Bakermat was oorspronkelijk een kapel, die onderdeel uitmaakte van het Diaconessenhuis. In 2020 ging de Diaconessenkerk in transitie: in korte tijd - en met hulp van veel vrijwilligers -werd het gebouw aangepast en omgetoverd in een dynamisch wijkcentrum. Sinds 2022 huisvest het ook een kinderdagverblijf. We laten je graag zien – en horen –dat ons wijkcentrum niet alleen een verleden heeft, maar groeit en bloeit, dus lééft!

    Lees meer
    Serie-1-Jurjen-Poeles-4-041

    Waterwandeling met het Watermuseum

    Wandeling onder begeleiding van een gids van het Watermuseum door het park Sonsbeek met als thema het watersysteem in het park. De wandeling begint en eindigt bij het Nederlands Watermuseum. En duurt circa 1,5 tot 2 uur.

    Lees meer
    02_Tempel

    Vrijmetselaarsloges Arnhem-Velp

    Altijd al eens een vrijmetselaars Tempel willen bezoeken, vol met eeuwenoud erfgoed? Je ziet diverse ‘gereedschappen’ en kleding van de vrijmetselaars. Natuurlijk is er aandacht voor de inrichting en alle prachtige symbolen, schilderijen en andere tekens die horen bij de Tempel en het logegebouw. Een unieke kans om eens binnen te kijken!

    Lees meer
    De Hoop

    Molen 'De Kroon'

    In 1849 werd een molen met de naam ‘De Hoop’ gebouwd aan de Amsterdamseweg te Arnhem. In 1870 liet de molenaar de huidige molen naar het toen nog onbebouwde Klarendal verplaatsen. Tijdens Open Monumentendag vertellen vrijwillige molenaars wat het molenaarsvak inhoudt en geven rondleidingen.

    Lees meer
    Parkstraatkerk--1-

    Kerk van de Parkstraatgemeente

    Voor de achteloze voorbijganger is dit gebouw een donker, bakstenen blok, verscholen tussen de prachtige 19e-eeuwse herenhuizen. Maar wie de moeite neemt verder te kijken, ontdekt een zeldzaam voorbeeld van de Nieuwe Haagse School, met originele elementen, waaronder bijzondere glas-in-loodramen.

    Lees meer
    IJskelder

    IJskelder

    In Park Sonsbeek in de heuvel naast de koude vijver zit een gemetselde ijskelder uit ongeveer 1800. In die tijd waren er geen elektrische koelkasten en waren de winters veel strenger dan nu. In adellijke kringen was het gebruikelijk om natuurijs op te slaan om vlees, vis en dranken goed te houden.

    Lees meer
    Belvedere-liggend--low-res

    Belvédèretoren

    Wil je genieten van een adembenemend uitzicht over Arnhem en verder? Beklim dan de Belvédèretoren. In deze 19e-eeuwse uitkijktoren brengt een wenteltrap met 140 treden je 30 meter hoog. Op de top sta je op ongeveer 100 meter boven NAP, even hoog als de toren van de Eusebiuskerk in het centrum van Arnhem.

    Lees meer
    Molenplaats-Sonsbeek--Low-res

    Molenplaats Sonsbeek - Molenschuur

    De voormalige Molenschuur ligt naast de Witte Watermolen. De middenlangsdeelschuur, vermoedelijk van laat 17de-eeuwse oorsprong, is verbouwd en uitgebreid in de 18de eeuw, waarbij de huidige voorgevel met deeldeuren onder een korfboog en ovale vensters aan weerszijden ontstond.

    Lees meer
    witte watermolen1

    Witte Watermolen

    De Witte Watermolen is een van de oudste gebouwen van Arnhem en maalt al koren sinds de 15e eeuw. Daarmee is Molenplaats Sonsbeek feitelijk het oudste industrieterrein van Arnhem.

    Lees meer
    Stadhuis-23-7-1

    Stadhuis en het Duivelshuis

    De gemeente Arnhem opent weer voor jong en oud de deuren van het Stadhuis en het Duivelshuis. Twee contrastrijke gebouwen die toch een eenheid vormen. Laat je rondleiden en bewonder de knusse, historische kamers in het Duivelshuis en de imposante, lichte ruimtes van het nieuwe stadhuis.

    Lees meer
    VKK-kapel-Onze-Lieve-vrouwe-en-haar-Engelen--Braamberg-1

    Vrij-Katholieke Kerk

    De Vrij-Katholieke Kerk, op een heuvel, verscholen tussen de bomen, blijkt een inspirerende plek voor het ervaren van kunstwerken.

    Lees meer
    cm_romneyloods_392

    Stadsblokkenwerf

    De Stadsblokkenwerf is een kleinschalige historische scheepswerf gebouwd op de fundamenten van de ASM scheepswerf. Kom de sfeer van een scheepswerf beleven en zien hoe vrijwilligers enthousiast bezig zijn met allerhande werkzaamheden aan oude schepen!

    Lees meer
    Museumwoning Gelderse Rooslaan- © Jeroen van Heijningen-

    Het Arnhemse Gemaal, Malburgen

    Volkshuisvesting Arnhem heeft, samen met het Openluchtmuseum, inmiddels 11 woningen teruggebracht in de oorspronkelijke staat. De huurders hebben de woningen weer ingericht met een interieur uit diezelfde periode.

    Lees meer
    Museumwoning Spijkerstraat

    Museumwoning Spijkerstraat. Bank van Leening

    Volkshuisvesting Arnhem heeft, samen met het Openluchtmuseum, inmiddels 11 woningen teruggebracht in de oorspronkelijke staat. De huurders hebben de woningen weer ingericht met een interieur uit diezelfde periode.

    Lees meer
    Bronbeek--2-

    Bronbeek

    Het landgoed Bronbeek is in oorsprong een particuliere buitenplaats uit de 19de eeuw. In 1854 kocht koning Willem III het landgoed en liet park en villa verfraaien. De villa heeft nu nog steeds het uiterlijk dat het toen kreeg.

    Lees meer
    Abdij-Koningsoord-2

    Abdij Koningsoord

    Altijd al eens achter de muren van een klooster willen kijken? De zusters van Abdij Koningsoord, de Trappistinnen, verwelkomen u op zondag 10 september! Te bezichtigen zijn de kerk, het kloosterpand, het gastenverblijf en de boekbinderij.

    Lees meer
    Waalse-kerk4

    Waalse kerk

    Heb je je altijd al verwonderd over dat leuke kerkje naast het politiebureau? Kom zaterdag binnen, bekijk de video met de reconstructie van het Agnietenklooster waarvan de kapel in de 15e eeuw deel uitmaakte. Hoor over de geschiedenis van de Hugenoten die de kerk sinds 1751 gebruiken en over de geloofsgemeenschappen die tegenwoordig de kerkruimte delen.

    Lees meer
    Registratiefotografie Rondom Huis der Provincie (provinciale gebouwen)

    Huis der Provincie

    Ook dit jaar opent het Gelders Huis der Provincie de deuren voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst, historie, architectuur en muziek. Kom kijken en luisteren naar een prachtig aanbod levend erfgoed! We nemen je mee door al het moois in en rond het monumentale gebouw. Natuurlijk staat er ook een kop koffie of thee voor u klaar, u bent van harte welkom!

    Lees meer
    Museumwoing Catharijnestraat

    Museumwoning Catharijnestraat

    LET OP! Deze museumwoning is in tegenstelling tot eerdere aankondiging NIET open! Volkshuisvesting Arnhem heeft, samen met het Openluchtmuseum, inmiddels 11 woningen teruggebracht in de oorspronkelijke staat. De huurders hebben de woningen weer ingericht met een interieur uit diezelfde periode.

    Lees meer
    museumwoning Borgadijnstraat Rob Kater Photography

    Museumwoning Borgadijnstraat

    Volkshuisvesting Arnhem heeft, samen met het Openluchtmuseum, inmiddels 11 woningen teruggebracht in de oorspronkelijke staat. De huurders hebben de woningen weer ingericht met een interieur uit diezelfde periode.

    Lees meer
    Museumwoning Johan de Wittlaan

    Museumwoning Johan de Wittlaan

    LET OP! Deze museumwoning is in tegenstelling tot eerdere aankondiging NIET open! Volkshuisvesting Arnhem heeft, samen met het Openluchtmuseum, inmiddels 11 woningen teruggebracht in de oorspronkelijke staat. De huurders hebben de woningen weer ingericht met een interieur uit diezelfde periode.

    Lees meer
    Foto3

    Stedelijk Gymnasium Arnhem

    Het Stedelijk Gymnasium is een van de fraaiste schoolgebouwen in Arnhem, met in en rond het gebouw een unieke collectie objecten die op Open Monumentendag bekeken kunnen worden.

    Lees meer
    SaksenWeimar4

    Saksen-Weimarkazerne Logiesgebouwen

    Eind jaren 30 en begin jaren 40 werd de Saksen-Weimarkazerne gebouwd. Op de plek waar ooit militairen marcheerden werden nieuwe woningen gebouwd en oude kazernegebouwen omgetoverd tot appartementen en ateliers. Kom tijdens Open Monumentendag dit kazerneterrein bezoeken en gluur binnen in de kazernes!

    Lees meer
    Gelders-Archief-1501-01---12441--Henri-ter-Hall--CC0-1.0-licentie_

    Bunker Diogenes

    Bunker Diogenes in Schaarsbergen is één van de grootste bunkers van Nederland. De bunker werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebouwd ter verdediging van het Nederlandse, Belgische en Noord-Duitse luchtruim. Tijdens Open Monumentendag en de twee daaropvolgende weekenden zijn er rondleidingen voor een beperkt aantal bezoekers.

    Lees meer
    MP-koeien

    Park Sonsbeek

    Met Open Monumentendag vertellen enthousiaste vrijwilligers van Natuurcentrum Arnhem je graag alles over de historie van park Sonsbeek, de Witte Watermolen, Sint Jansbeek, IJskelder en Belvédère toren.

    Lees meer
    Martinuskerk_1874_Steenstraat_7_(2)

    St.-Martinuskerk

    In de drukte van de Steenstraat zou je er bijna aan voorbijgaan: de St. Martinuskerk. Profiteer van Open Monumentendag en bezoek het rooms-katholieke kerkgebouw uit de 19de eeuw.

    Lees meer
    koepelkerk_arnhem-2

    Koepelkerk

    De Arnhemse Koepelkerk is een verborgen 19e-eeuwse parel midden in de binnenstad. Veel Arnhemmers zijn nog nooit binnen geweest, kom dus kijken tijdens de Open Monumentendagen!

    Lees meer
    De-Hangar_header

    De Hangar - voormalige vliegtuighangar Fliegerhorst Deelen

    Tachtig jaar geleden gebouwd door de Duitse bezetter maakte de hangar en akker onderdeel uit van het grootste vliegveld van Nederland, tot voor kort werden ze gebruikt voor agrarische doeleinden, nu vormen ze onderdeel van DeHangar.art, een testsite voor kunsten en natuur.

    Lees meer
    Huis-Zypendaal

    Huis Zypendaal

    Zypendaal is een buitenplaats uit de 18de eeuw en ligt prachtig in een groene, heuvelachtige omgeving aan de rand van Arnhem. De hoofdverdieping, op de begane grond, heeft historisch ingerichte vertrekken. Loop rond in en om het gebouw en krijg meer informatie via de gratis IZI.Travel-app!

    Lees meer
    IMG_6795

    Stichting Trolleymaterieel Arnhem rijdt dit weekend!

    Stichting Trolleymaterieel Arnhem rijdt dit weekend! De trolley Van Hool 11 en de dieselbus Volvo 61 rijden vanaf perron A, Arnhem Centraal. Vertrektijden zaterdag 13:30 en 15:00. Op zondag om 12:30 en 14:00 uur. Kosten 5 euro p.p.

    Lees meer
    Koepelkerk

    Koepelkerk. Kamermuziek door Arnhem Sinfoniëtta

    Op zaterdag 9 september spelen vijf ensembles uit Arnhem Sinfoniëtta in de Koepelkerk in Arnhem. De ensembles treden afwisselend op zodat er bijna de hele dag live klassieke muziek te horen is. Het zijn informele korte optredens van circa zes ensembles die afwisselend te horen zijn.

    Lees meer
    MP-koeien

    Park Sonsbeek. Wandeling met een gids 13:00

    Het nationale thema van de Open Monumentendag van dit jaar is levend erfgoed. Wat als onze monumenten daadwerkelijk konden praten? Wat zouden ze ons dan vertellen over de gebeurtenissen die zich afspeelden tussen de muren? Welke bijzondere of nu nog steeds bekende personen leefden en werkten er? De gidsen vertellen je er alles over en ontvangen je graag!

    Lees meer
    MP-koeien

    Natuurcentrum Arnhem. Boordevol activiteiten

    Natuurcentrum Arnhem is hét centrum in Arnhem als het gaat om duurzaamheid! In het decor van groen en cultureel erfgoed van rijksmonument Sonsbeekpark biedt het monument de Watermolen een vanzelfsprekende en aantrekkelijke plek als educatief natuurcentrum in Arnhem.

    Lees meer
    MP-koeien

    Park Sonsbeek. Wandeling met een gids 11:00

    Het nationale thema van de Open Monumentendag van dit jaar is levend erfgoed. Wat als onze monumenten daadwerkelijk konden praten? Wat zouden ze ons dan vertellen over de gebeurtenissen die zich afspeelden tussen de muren? Welke bijzondere of nu nog steeds bekende personen leefden en werkten er? De gidsen vertellen je er alles over en ontvangen je graag!

    Lees meer

    Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.