Kerk van de Parkstraatgemeente
Voor de achteloze voorbijganger is dit gebouw misschien een oninteressant, bakstenen blok tussen mooie 19de-eeuwse herenhuizen. Maar wie de moeite neemt om verder te kijken, ontdekt een zeldzaam voorbeeld van de Nieuwe Haagse School met originele elementen, waaronder bijzondere glas-in-loodramen.
De Parkstraatkerk (ook wel Vrijzinnig Hervormde Kerk) is in 1926 gebouwd in de stijl van de Nieuwe Haagse School en werd ontworpen door architect H.B. van Broekhuizen.
De kerk is ingepast in het straatbeeld van de Parkstraat door onder andere dezelfde rooilijn te hanteren, en door een kleine trap toe te voegen bij de ingang net als bij de herenhuizen elders in de straat. De voorgevel is strak opgezet en grotendeels uitgevoerd in Noors verband. Opvallend zijn het baksteenpatroon en de tufstenen ornamenten die de ingang accentueren. Boven de ingang zijn negen glas-in-loodramen te zien, die oorspronkelijk uit de Remonstrantse kerk komen. In de zijgevels zijn ook glas-in-loodramen aangebracht, die gemaakt werden door Kees Kuiler. De abstracte vensters die verwijzen naar het Oude en Nieuwe Testament zijn nog allemaal origineel. De invloed van de art deco is duidelijk zichtbaar. De draagconstructie van het gebouw is voor zijn tijd vooruitstrevend; het is helemaal in beton uitgevoerd.
Het interieur is vermoedelijk gebaseerd op de Unity Temple in de Amerikaanse stad Oak Park, naar een ontwerp van F.L. Wright.
In de kerk zijn een aantal interessante originele elementen te vinden, zoals het orgel, de lampen en de glas-in-loodramen.
Leven & Doorgeven
De kerk van de Parkstraatgemeente werd in 1926 gebouwd in de Nieuwe Haagse School-stijl. Hoewel het een opvallend pand is in een straat met verder klassieke 19de-eeuwse herenhuizen, is wel getracht de kerk in te passen in het straatbeeld.
De kerk is vanaf 1926 de thuisbasis geweest van de vrijzinnig-hervormde gemeenschap; in 1979 voegden de remonstranten zich hierbij.
Er worden nog wekelijks zondagsdiensten gehouden in de Parkstraatkerk. Ook wordt getracht het oude en het nieuwe te combineren. Dit is onder meer zichtbaar in het nieuwe kunstwerk van Ilse Schoneveld (uitgevoerd door de Verf Brigade) dat zich op de buitenzijde van de Parkstraatkerk bevindt. De muurschildering laat een abstracte religieuze figuur zien – waarmee binnen en buiten met elkaar verbonden worden.