openmonumentendagarnhem

Stadsblokkenwerf

De Stadsblokkenwerf is een kleinschalige historische scheepswerf gebouwd op de fundamenten van de ASM scheepswerf. Kom de sfeer van een scheepswerf beleven en zien hoe vrijwilligers enthousiast bezig zijn met allerhande werkzaamheden aan oude schepen! Zie onderaan de pagina alle activiteiten op een rij!

De Arnhemsche Scheepsbouw Maatschappij ASM, opgericht in 1889, was eens de grootste werkgever van Arnhem. De werf domineerde ‘de overkant’ van de Rijn tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Vanaf 2015 voert Stichting Stadsblokkenwerf verschillende activiteiten uit en ontwikkelt op het terrein een kleinschalige historische scheepswerf. Liefhebbers restaureren er hun oude schepen. Daarvoor is onder andere een werfloods gebouwd.

Het Werfpaviljoen uit 2016 is een ontwerp van de Arnhemse ontwerper Ruud-Jan Kokke. Het paviljoen staat op een kraanbaan van de voormalige ASM-werf en heeft een verrassende vormgeving. Het is als bouwpakket opgezet: eenvoudig te (de)monteren en op te slaan en relatief licht van gewicht. Sinds enkele jaren staat er een oude 25- meter-hoge werfkraan op het terrein en er is zelfs een stukje Berlijnse muur te vinden.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.