Nieuwe Kerk - rondleiding
In 1962 gebouwd als de Opstandingskerk, in 2020 verbouwd tot Nieuwe Kerk. Oude materialen zijn hergebruikt en de ruimte is aangepast aan gebruik in deze tijd. Een mooi voorbeeld van hoe een rijksmonumentaal gebouw actueel kan blijven!
De uit 1962 stammende (rijks)monumentale kerk toont de maatschappelijke veranderingen in de wederopbouwperiode. Het ontwerp van deze verdiepingskerk van de architect Jan Rotshuizen gaf ruimte aan een breder gemeenschappelijk gebruik van de nevenzalen en introduceert symboliek en mystiek in de kerkzaal. Dit was een opzienbarende trendbreuk ten opzichte van de lange traditie sinds de reformatie, die van ‘kale protestante gebedshuizen’. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed verwoordt het als het volgt: “…het monument is een essentieel toonbeeld van de cultuurhistorische of sociaalhistorische ontwikkelingen van de wederopbouwperiode in Nederland…” Dit was mede de reden om de kerk te bestempelen als rijksmonument.
Rondleiding, beide dagen om 13.00 uur
Leven & Doorgeven
Toegankelijk en circulair
Het ontwerp van opZoom architecten richt zich op een verbeterde toegankelijkheid, meer aandacht voor ontmoeting en een nieuwe intimiteit in de grote kerkzaal.
De eerste stap is het toevoegen van een hoofdentree op het niveau van de Rosendaalseweg. Met daarbij een grote open pui, vide, lift, en een goed beloopbare trap. Daarnaast is in de voor de kerkgemeente ‘te grote’ kerkzaal, een nieuw transparant volume aangebracht waarbinnen de vieringen plaats vinden. In dit translucente en vrij hangende volume ontstaat er een intiemere sfeer voor de diensten met kleinere groepen. Terwijl de zaalruimte als geheel nog steeds goed voelbaar is.
De vrijgekomen ruimte in de kerkzaal wordt ingezet voor het ontmoeten. En bij de toegang in de zaal zijn onder het balkon een nieuwe pantry en een gedenkruimte gerealiseerd.
De monumentale maar minder comfortabele kerkbanken zijn in het gebouw hergebruikt. De verschillende onderdelen hebben een tweede leven: de leuningen vormen de begeleidende wand langs de nieuwe trap, de voetsteunen zijn verwerkt in de nieuwe wanden van de pantry en de gedenkruimte, en de zittingen zijn door de gemeenteleden verwerkt in de garderobes en tafeltjes. De meest directe vorm van circulariteit.
Wilt u alvast een kijkje nemen? De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft een film over de Nieuwe Kerk in de serie ‘Zien verduurzamen Doet verduurzamen’ op haar site. Van het ontwerp vindt u informatie en een korte filmimpressie op de site van opZoom architecten.