openmonumentendagarnhem

Koepelkerk

De Arnhemse Koepelkerk is een verborgen 19e-eeuwse parel midden in de binnenstad. Veel Arnhemmers zijn nog nooit binnen geweest, kom dus kijken tijdens de Open Monumentendagen!

De Koepelkerk is in 1837-1838 gebouwd. De huidige kerk is de opvolger van de oude St.-Janskerk, die in het begin van de 19de eeuw is gesloopt. Deze eerdere kerk maakte deel uit van de Commanderij van Sint-Jan. De architect liet zich bij het ontwerpen inspireren door de Lutherse Koepelkerk in Amsterdam. Het neoclassicistische pand is een zogenaamde centraalbouw met acht zijden. De ronde middenruimte van het gebouw is omgeven door ionische zuilen. Er zijn in het interieur twee galerijen met balustrades. In de kerk bevindt zich een nog oorspronkelijk Naber-orgel uit 1841. De kerk is een rijksmonument en bezit een hoge architectuurhistorische waarde. De Koepelkerk is gebouwd als Nederduitsch (Nederlands) Hervormde Kerk. Momenteel is het een van de locaties van de Nederlandse Gereformeerde Kerk Arnhem.

Leven & Doorgeven

De architect liet zich bij het ontwerpen van een nieuwe kerk inspireren door de Lutherse Koepelkerk in Amsterdam. De buitenkant van de Koepelkerk is achthoekig, maar van binnen is de kerk rond – dit beklemtoont het principe van het Hervormde geloof, waarin mensen rond de voorganger (en dus de Bijbel) plaatsnemen. De preekstoel en het woord van God staan zo letterlijk centraal. In de kerk wordt het geloof nog altijd doorgegeven: iedere zondagochtend is er een Nederlands Gereformeerde dienst. Ook mogen ervaren organisten het originele Naber-orgel uit 1842 bespelen, zodat er muziek blijft klinken.
In de Koepelkerk gaan traditie en vernieuwing hand in hand: er is aandacht voor de kerkelijke traditie, maar het gebouw opent de deuren ook regelmatig voor concerten en andere activiteiten.

Activiteiten bij dit monument

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.