openmonumentendagarnhem

Montessori College

Het prachtige statige gebouw aan de Utrechtseweg in de stijl van de Amsterdamse School, waar in de loop der jaren verschillende scholen gehuisvest waren, is vrij toegankelijk. Komt u ook een kijkje nemen achter de klok?

Het huidige Montessori College is in 1924-1925 gebouwd als Christelijk Lyceum door architect E.J. Rothuizen en F. Wind op een mooie locatie met uitzicht over de Rijn. Het gebouw, een rijksmonument, heeft de uiterlijke kenmerken van de Amsterdamse School en de plattegrond en gevelopzet van een barokpaleis. Het heeft een monumentaal karakter vanwege zijn hoge ligging, zijn afmetingen, zijn symmetrische voorgevel met uitspringende middendeel met een fraaie ingangspartij en andere uitspringende geveldelen. Tussen de straat en het gebouw bevindt zich een voorplein dat door een lage muur van de straat is gescheiden. Het interieur is goed bewaard.

In 2013 is de school uitgebreid met nieuwbouw dat verdiept is gelegen aan de achterkant. De nieuwbouw vormt een contrast met het monument door het beton, glas, gras en staal, maar het geheel vormt door het nieuwbouwontwerp ook een eenheid en versterkt het monument.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.