openmonumentendagarnhem

Bakermat. Leven en Doorgeven in het wijkcentrum

Gewijzigd programma

De Bakermat was oorspronkelijk een kapel, die onderdeel uitmaakte van het Diaconessenhuis. In 2020 ging de Diaconessenkerk in transitie: in korte tijd – en met hulp van veel vrijwilligers -werd het gebouw aangepast en omgetoverd in een dynamisch wijkcentrum. Sinds 2022 huisvest het ook een kinderdagverblijf.
We laten je graag zien – en horen –dat ons wijkcentrum niet alleen een verleden heeft, maar groeit en bloeit, dus lééft!

Leven en Doorgeven in Bakermat, zaterdag 9 september van 12.00 – 17.00 uur.
De vele activiteiten staan hier bij elkaar.

Historie
Wijkcentrum Bakermat huist in een gemeentelijk monument dat eind jaren 50 van de vorige eeuw door architectenbureau Posthumus Meyjes als kapel van Het Diaconessenziekenhuis werd gebouwd. In 1995 verhuisde het ziekenhuis naar de Wagnerlaan en kwam het gebouw in handen van de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Sinds 2020 is het gebouw eigendom van de gemeente en functioneert het als wijkcentrum voor Burgemeesterskwartier, Gulden Bodem, Sterrenberg en Hoogkamp.

Bouwstijl
Het gebouw wordt gerekend tot Het Functionalisme. De functionalistische vormgeving is ook in het interieur doorgevoerd. De onlangs door architectenbureau opZoom uitgevoerde aanpassing aan de voormalige kerkzaal weet daar wonderwel fraai bij aan te sluiten. De akoestiek van de zaal wordt vooral door koren en musici geroemd.
Er is onder meer een prachtig orgel (een van Vulpen) dat regelmatig wordt bespeeld. Op één van de wanden hangen zes wandkleden, ontworpen van Gunhild Kristensen. Zij verbeelden het Scheppingsverhaal. En er zijn twee kleurrijke ramen van de hand van de Arnhemse glazenier Theo Verbaal.

Leven & Doorgeven

Programma
Het monument is nu een levendig wijkcentrum. Het biedt tal van activiteiten, dóór en vóór wijkbewoners. Je bent welkom op de officiële opening om 12.00 uur, die verricht wordt door wethouder Bob Roelofs, gevolgd door een orgelconcertje. Vervolgens is er het rondetafelgesprek ‘Leven en Doorgeven in Bakermat’, is er méér muziek, zijn er rondleidingen door het gebouw, is er een tour langs de tentoonstelling, kun je films over onze exposanten bekijken, meer te weten komen over Het Praathuis en het maandelijkse wijkdiner, komen bridgen, luisteren naar de stoere verhalen van onze ‘eigen’ bouwvakkers, boeken scoren, kijken naar wat het repaircafé allemaal kan en op ‘de markt’ snuffelen aan ons overige aanbod in 2023/ 2024.
En ja, je kunt zelfs vóórgelezen worden. Of kom gewoon langs voor een drankje met een hapje.

Tot 15.00 uur ben je ook hartelijk welkom bij Dreamzzz, het kinderdagverblijf dat sinds een jaar in Bakermat is gevestigd. Daar kunnen kinderen onder meer bouwen aan een eigen kasteel.

Raadpleeg van tevoren op www.wijkcentrumbakermat.nl het programma voor de exacte tijdstippen.

Een greep uit de activiteiten

  • opening door Bob Roelofs, wethouder
  • rondetafelgesprek over Leven en Doorgeven in Bakermat
  • rondleidingen door het gebouw
  • markt met de activiteiten in Bakermat
  • muziek
  • films over Arnhemse kunstenaars, zoals Klaas Gubbels en Ad Gerritsen
  • bridgen
  • activiteiten voor kinderen
  • activiteiten in het kinderdagverblijf

Voor de details en de tijden ziehier het schema!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.