openmonumentendagarnhem

Bakermat. Leven en Doorgeven in het wijkcentrum

Gewijzigd programma

De Bakermat was oorspronkelijk een kapel, die onderdeel uitmaakte van het Diaconessenhuis. In 2020 ging de Diaconessenkerk in transitie: in korte tijd – en met hulp van veel vrijwilligers -werd het gebouw aangepast en omgetoverd in een dynamisch wijkcentrum. Sinds 2022 huisvest het ook een kinderdagverblijf.
We laten je graag zien – en horen –dat ons wijkcentrum niet alleen een verleden heeft, maar groeit en bloeit, dus lééft!

Leven en Doorgeven in Bakermat, zaterdag 9 september van 12.00 – 17.00 uur.
De vele activiteiten staan hier bij elkaar.

Historie
Wijkcentrum Bakermat huist in een gemeentelijk monument dat eind jaren 50 van de vorige eeuw door architectenbureau Posthumus Meyjes als kapel van Het Diaconessenziekenhuis werd gebouwd. In 1995 verhuisde het ziekenhuis naar de Wagnerlaan en kwam het gebouw in handen van de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Sinds 2020 is het gebouw eigendom van de gemeente en functioneert het als wijkcentrum voor Burgemeesterskwartier, Gulden Bodem, Sterrenberg en Hoogkamp.

Bouwstijl
Het gebouw wordt gerekend tot Het Functionalisme. De functionalistische vormgeving is ook in het interieur doorgevoerd. De onlangs door architectenbureau opZoom uitgevoerde aanpassing aan de voormalige kerkzaal weet daar wonderwel fraai bij aan te sluiten. De akoestiek van de zaal wordt vooral door koren en musici geroemd.
Er is onder meer een prachtig orgel (een van Vulpen) dat regelmatig wordt bespeeld. Op één van de wanden hangen zes wandkleden, ontworpen van Gunhild Kristensen. Zij verbeelden het Scheppingsverhaal. En er zijn twee kleurrijke ramen van de hand van de Arnhemse glazenier Theo Verbaal.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.