openmonumentendagarnhem

Huis der Provincie

Ook dit jaar opent het Gelders Huis der Provincie de deuren voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst, historie, architectuur en muziek. Kom kijken en luisteren naar een prachtig aanbod levend erfgoed! We nemen je mee door al het moois in en rond het monumentale gebouw. Natuurlijk staat er ook een kop koffie of thee voor u klaar, u bent van harte welkom!

Route op eigen gelegenheid

  • Rondleiding met routebeschrijving op eigen gelegenheid . Routebeschrijving verkrijgbaar bij de ontvangstbalie.

 Rondleidingen met gids

  • Doorlopend met groepjes van 8 personen – Historie en architectuur
  • 11:00-12:00: rondleiding Kunstcollectie
  • 13:30-14:30: rondleiding Kunstcollectie
  • 14:30-15:30: rondleiding Kunstcollectie

Optredens

  • Door de dag heen verschillende optredens van dwarsfluiter Qisheng Zeng, onder begeleiding van pianist Joe Flore. Ook het Charivari-trio is te beluisteren.
  • 11:30-12:15: optreden Guus Tangelder BigBand
  • 13:30-14:15: optreden Guus Tangelder BigBand

Het oude provinciehuis werd in de oorlog in september 1944 verwoest. Bij de wederopbouw van de stad werd ervoor gekozen om aan de zuidzijde van een groter marktplein het provinciehuis neer te zetten naar ontwerp van J.J.M. Vegter. Onder invloed van de Scandinavische architectuur werd het gebouw niet alleen ontworpen voor de overheid, maar ook voor de burger. De verbinding met de Sabelpoort zorgde voor een confrontatie tussen oud en nieuw. In het provinciehuis zijn architectuur en beeldende kunst nauw verbonden. Beeldende kunst werd in alle mogelijke vormen in het gebouw geïntegreerd. Op deze manier moest het gebouw symbool staan voor een herrijzend Nederland.

Het gebouw is zowel uitwendig als inwendig grotendeels bewaard gebleven. Ook van de oorspronkelijke interieurafwerking en het meubilair zijn de belangrijkste elementen behouden. Het gebouw is uitgebreid in 1974, eveneens naar ontwerp van Vegter en gerestaureerd/gerenoveerd in 2007. In 2017 werd een nieuwe uitbreiding van het gebouw in gebruik genomen, met een brede doorgang tussen beide provinciale gebouwen. Deze uitbreiding werd in 2018 uitgeroepen tot beste gebouw van het jaar.

Meer informatie over de vele rijksmonumenten uit de perioden van de Wederopbouw in Arnhem vind je op MijnGelderland.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.