openmonumentendagarnhem

Stadhuis en het Duivelshuis

Het Stadhuis is goed bereikbaar voor rolstoelgebruikers, het Duivelshuis is minder toegankelijk.

In het jaar van het ‘erfgoed van routes, netwerken en verbindingen’ opent de gemeente Arnhem de deuren van haar indrukwekkende stadhuis en het mysterieuze Duivelshuis. Hier krijg je de unieke kans om een reis door de tijd te maken en de rijke geschiedenis van dit monument te ontdekken.

Duivelshuis

Het Duivelshuis is een van de belangrijkste monumenten van Arnhem. Het huis is gebouwd in de 15e eeuw. Later, in de 16e eeuw, werd het huis eigendom van Maarten van Rossum. Hij liet het huis verbouwen met een gevel in een nieuwe bouwstijl, die we nu de ‘Renaissance’ noemen. Deze gevel is een van de eerste voorbeelden van deze stijl in Nederland. Van Rossum liet ook veel beelden aan het huis toevoegen. De Arnhemmers dachten dat de saters op de voorgevel duivels waren. Zo kwam het huis waarschijnlijk aan de naam Duivelshuis.

Stadhuis

Sinds 1830 hebben de burgemeesters van Arnhem hun werkkamer in het Duivelshuis. Door de jaren heen zijn er nieuwe delen aan het huis gebouwd, zodat het als stadhuis kon dienen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het stadhuis zwaar beschadigd. Het grootste deel van het gebouw werd gesloopt, maar het Duivelshuis bleef bijna onbeschadigd. In 1963 werd het Duivelshuis opgenomen in de nieuwbouw. Samen met het Provinciehuis aan de Markt is het nieuwe stadhuis een van de eerste belangrijke overheidsgebouwen in de stedelijke vernieuwing van het centrum van Arnhem in de wederopbouwperiode.

Fotografie: Cynthia Nicholson

Leven & Doorgeven

Het stadhuis van Arnhem is niet zomaar een gebouw; het vormt een brug tussen het verleden en het heden, en verbindt de inwoners met het politieke bestuur van de stad.

Activiteiten

  • fotopresentatie in de Bennisallee (verbindingsgang op de eerste verdieping)over het Stadhuis, de stadhuishal, de burgerzaal en trouwzaal
  • rondleiding door het Stadhuis (raadszaal, kamer wethouder) en het Duivelshuis (kamer burgemeester, Schepenzaal en misschien nog andere bijzondere ruimtes)

Voor de rondleiding kunnen bezoekers zich op de dag zelf aanmelden bij de ontvangstruimte (ingang Burgerzaken).

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.