openmonumentendagarnhem

Bronbeek

LET OP! Aanmelden voor de rondleidingen voor 8 september 13.00 uur bij loket.bronbeek@mindef.nl of 026-3763553 onder vermelding van naam, aantal personen en tijdstip van de rondleiding.

Zaterdag 9 september

Architectuurrondleidingen:
In de architectuurrondleidingen komt het hoofdgebouw van Bronbeek aan de orde. Het is rond 1860 ontworpen door Nicolaas Rose. Nu is het een tehuis voor veteranen van alle krijgsmachtdelen en museum van de Nederlandse koloniale geschiedenis.

11:00, 13:00 & 15:00 uur

Landgoedrondleidingen:
In de landgoedrondleidingen hoor je over ruim 200 jaar geschiedenis van het landgoed Bronbeek, beelden, monumenten, bronnen en bomen.

12:00, 14:00 & 16:00 uur

De rondleidingen zijn gratis en starten voor het hoofdgebouw.
Aanmelden voor de rondleidingen vóór 8 september 13.00 uur bij loket.bronbeek@mindef.nl of 026-3763553
onder vermelding van naam, aantal personen en tijdstip van de rondleiding.

Hoofdgebouw
Het monumentale hoofdgebouw van Bronbeek is door Nicolaas Willem Rose in 1860 ontworpen als tehuis voor gepensioneerde militairen uit het leger in de overzeese koloniën. Het is nu in gebruik als tehuis voor veteranen van alle krijgsmachtdelen. Daarnaast is in het gebouw het museum van de Nederlandse koloniale geschiedenis. Het museum is tijdelijk gesloten vanwege de bouw van een nieuwe vaste tentoonstelling. Maar je kunt deelnemen aan een van de rondleidingen langs de architectuur van het gebouw.

Landgoed en commandantswoning
Het landgoed Bronbeek is in oorsprong een particuliere buitenplaats uit de 19de eeuw. In 1854 kocht koning Willem III het en liet park en villa verfraaien. De villa heeft nu nog steeds het uiterlijk dat het toen kreeg. In 1859 schonk hij zijn landgoed aan de staat. Die liet er een ‘tehuis voor invaliden’ van het koloniale leger op bouwen, het huidige hoofdgebouw. Na de opening van het tehuis in 1863 namen de tehuisbewoners het landgoed agrarisch in gebruik. De villa werd toen de ambtswoning van de commandant. In 1959 kwam er een eind aan het agrarisch bedrijf. Het landgoed werd heringericht. Toch heeft het landgoed de hoofdopzet en veel elementen van zijn oorspronkelijke aanleg behouden.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.