openmonumentendagarnhem

Bronbeek

De nieuwe vaste tentoonstelling van Museum Bronbeek is op zaterdag gratis te bezoeken. Bij de infostand in de hal kun je op de dag zelf een ticket vragen voor de rondleidingen en de lezing. Maar wees wel op tijd, want: op=op! Openingstijden zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Zondag gesloten wegens een herdenking. Vooraf inschrijven voor de rondleidingen en de lezing is niet nodig. De rondleidingen starten voor het hoofdgebouw.

Hoofgebouw

Het monumentale hoofdgebouw van Bronbeek, ontworpen door Nicolaas Willem Rose in 1860, was oorspronkelijk een tehuis voor gepensioneerde militairen uit de overzeese koloniën. Nu dient het als tehuis voor veteranen van alle krijgsmachtdelen en huisvest het museum van de Nederlandse koloniale geschiedenis.

Landgoed en commandantswoning

Bronbeek begon als een particuliere buitenplaats uit de 19e eeuw. In 1854 kocht koning Willem III het landgoed, verfraaide het park en de villa, en schonk het in 1859 aan de staat. Het hoofdgebouw werd in 1863 geopend als ’tehuis voor invaliden’ van het koloniale leger. De villa werd de commandantswoning. Hoewel het landgoed in 1959 stopte met agrarische activiteiten en werd heringericht, heeft het zijn oorspronkelijke opzet en veel originele elementen behouden.

Verbonden met Arnhem

Architectuurrondleidingen 11:00 uur en 14:00 uur
In de architectuurrondleidingen komt het hoofdgebouw van Bronbeek aan de orde. Het is rond 1860 ontworpen door Nicolaas Rose. Nu is het een tehuis voor veteranen van alle krijgsmachtdelen en museum van de Nederlandse koloniale geschiedenis.

Landgoedrondleidingen 12:30 uur en 15:30 uur.
In de landgoedrondleidingen hoor je over ruim 200 jaar geschiedenis van het landgoed Bronbeek, beelden, monumenten, bronnen en bomen.

Lezing: door Marc Lohnstein, getiteld: ‘Het KNIL: etniciteit als leidend motief’ om 11.00 uur in de Indische zaal.

Nieuwe vaste tentoonstelling
De gidsen staan de hele dag klaar om uitleg over nieuw ingerichte tentoonstelling van museum Bronbeek te geven. Deze tentoonstelling toont het verhaal van de opkomst en ondergang van Nederland als koloniale mogendheid en laat ook de functie van Bronbeek zien. Sinds 1863 hebben meer dan 6.000 oud-militairen uit heel Europa op Bronbeek gewoond. Het landgoed was een aankomstplaats na uitzendingen en ook een vertrekpunt wanneer bewoners waren opgeknapt en verder konden. Tegenwoordig blijven veteranen meestal de rest van hun leven op Bronbeek wonen.

 

Activiteiten bij dit monument

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.