openmonumentendagarnhem

St.-Martinuskerk

In de drukte van de Steenstraat zou je er bijna aan voorbijgaan: de St. Martinuskerk. Profiteer van Open Monumentendag en bezoek het rooms-katholieke kerkgebouw uit de 19de eeuw.

De St. Martinuskerk is van de Rooms Katholieke Parochie Sint Eusebius. De kerk is door architect Alfred Tepe ontworpen als een driebeukige kruisbasiliek met kleine nevenkoren naast het priesterkoor. De kerk werd tussen 1874 en 1876 gebouwd in neogotische stijl. Op 20 oktober 1875 is de kerk plechtig ingewijd door Mgr. A.I. Schaepman, toenmalig aartsbisschop.

Bijzonderheden
Ongebruikelijk voor Tepe is de toepassing van natuursteen voor de details. In de kerk staat een Mariabeeld uit de late gotiek. In het hoogaltaar bevinden zich de relieken van St. Bonifacius, de H. Florus en van de H. Martelaren van Gorcum. Het orgel uit 1890 is van de orgelbouwers Gradussen.

Heilig Hartbeeld
Boven de entree in de toren werd in 1934 een Heilig Hartbeeld geplaatst als cadeau van de parochianen aan de toenmalige pastoor W.G.A.H. van Berkel voor zijn 40-jarige priesterjubileum. Tien jaar later kreeg hij een elektrisch uurwerk voor de toren als cadeau.

Herdenkingsraam Slag om Arnhem
Tijdens de Slag om Arnhem in 1944 heeft de kerk amper schade opgelopen. Er sneuvelden alleen een paar ruiten bij een granaatinslag. In 1998 werd een herdenkingsraam geplaatst waarin de Slag is weergegeven.

In de kerk worden iedere zondag, dinsdagochtend en zaterdagochtend vieringen gehouden. De kerk is daarnaast open ter bezichtiging en het branden van een kaarsje.

Op zaterdag is er een rondleiding om 14.00 uur.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.