Het programma van Open Monumemtendag Arnhem 2021 komt op 1 juli 2021 online

in arnhem verscholen

Elk jaar openen Arnhemse monumenten in het tweede weekend van september hun deuren voor het publiek in het kader van Open Monumentendag. In verband met de huidige situatie was dat dit jaar een uitdaging. De organisatie van Open Monumentendag Arnhem en zijn samenwerkingspartners hebben ondanks de omstandigheden het toch voor elkaar gekregen om een bijzonder evenement te ontwikkelen. Wij willen jullie graag informeren hoe de aanstaande editie van Open Monumentendag er in Arnhem uit gaat zien.

thema image klarendaalseweg

Dit jaar zullen minder monumenten hun deuren openen dan gewoonlijk. De volledige lijst van de deelnemende monumenten is hier op onze website te vinden. Daarnaast hebben we in samenwerking met Theo Brink, Arnhemkenner en auteur van Het Nulboek, Arnhem uit de kunst twee bijzondere monumenten-routes ontwikkeld. Deze nemen je mee langs opmerkelijke gebouwen en verscholen kunstwerken in de openbare ruimte: een wandelroute door de wijk Klarendal in Arnhem-Noord en een fietsroute door de wijk Malburgen in Arnhem-Zuid.

De routes leiden je langs verborgen, minder bekende plaatsen en sluiten zo aan bij het thema van dit jaar: In Arnhem verscholen. Je kunt op eigen gelegenheid op pad gaan, op gepaste afstand van elkaar, en zo toch meer leren en ontdekken over minder bekende monumenten in Arnhem.

thema image klarendaalseweg

Wandelroute Klarendal

Verscholen plekken zijn er in de authentieke Arnhemse volkswijk Klarendal genoeg. De wijk bestaat grotendeels uit kleine woningen waarvan de eersten vanaf 1830 werden gebouwd. Eind jaren ’70 en begin jaren ’80 van de vorige eeuw is een behoorlijk deel van die woningen vervangen tijdens de “Stadsvernieuwing”. De oude volkswijk is in de afgelopen 15 jaar opgeklommen van aandachtswijk naar een goed functionerende en creatieve wijk. Ontdek met deze wandelroute de verscholen plekken en verhalen van klèrendoal (Ernhems voor Klarendal).

thema image klarendaalseweg

Fietsroute Malburgen

De eerste woningen aan de zuidkant van de Rijn werden in 1937 in Malburgen gebouwd. De wijk is als tuindorp ontworpen door architect Grandpré Molière. De afgelopen 15 jaar is de wijk veranderd van aandachtswijk naar krachtwijk. Deze fietsroute komt langs veel verscholen kunst en cultuur in Malburgen. Kenmerkend voor die kunst is de grote variatie in stijlen – bijna elke kunststroming is er wel vertegenwoordigd. Verder is het opvallend dat 40% van de kunstwerken in de afgelopen 10 jaar is gemaakt. Langs de hele route zijn veel plekjes waar je waarschijnlijk nog nooit bent geweest!

Het routeboekje is verspreid door de stad verkrijgbaar (in Noord en Zuid), onder andere op deze locaties:

VVV, Rozet & erfgoedcentrum, Focus Filmtheater, Het Colofon, Hijman Ongerijmd, Molen de Kroon, Dudok, De Molenplaats Sonsbeek,Watermuseum, Openluchtmuseum, Atelier ’t Duifje, Stadsblokkenwerf, Ruimtekoers festival, Haarhuis Hotel