editie 2021

ook voor jou

Arnhemse monumenten een weekend lang gratis open op 11 en 12 september.

Zo’n dertig monumenten in Arnhem zijn op 11 en 12 september 2021 gratis te bezoeken tijdens de 35e editie van Open Monumentendag. De ondertitel van dit jaar in Arnhem - ook voor jou - heeft alles te maken met het landelijke thema inclusie. Het creëren van een gastvrije, diverse en toegankelijke ervaring waar iedereen aan kan deelnemen. In een sfeer van samenkomst en verbinding openen onze monumenten de deuren voor iedereen!

Open Monumentendag Arnhem: de kans om een monument te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt.

Gratis een kijkje nemen in prachtige gebouwen of deelnemen aan een activiteit? Dat kan allemaal tijdens dit bijzondere culturele evenement in Arnhem. Deuren die normaal gesloten blijven gaan wagenwijd open. Wat gaat er schuil achter het gebouw waar je dagelijks langs loopt of fietst maar nog nooit binnen hebt gekeken?

Open Monumentendag is voor iedereen, jong en oud. Of je nu een nieuwe Arnhemmer bent die net kennis maakt met de stad of een geboren Arnhemmer die alles van Arnhem denkt te weten. Wie weet ontdek je nieuwe erfgoedplekjes uit jouw stad en hoor je de verhalen achter de monumenten waarvan je de geschiedenis nog niet kende.

Ga je dit jaar ook de wijken in? In samenwerking met wijkbewoners wordt het erfgoed in wijken in Arnhem-Noord en -Zuid voor het voetlicht gebracht. Hiervoor wordt er samengewerkt met onder andere Presikhaaf University, Cultuurgroep De Laar, de Bakermat en de Kunstwerkplaats. Wil je liever zelf op stap? Ontdek Arnhem dan te voet of op de fiets met een van onze routes.

Hoe inclusief was Arnhem eigenlijk door de eeuwen heen? Vanaf de zeventiende eeuw vonden Franse Hugenoten hun weg naar de stad, waar ze vanaf 1751 hun geloof konden uitoefenen in de Waalse Kerk. In de negentiende eeuw volgden er bouwvakkers uit Duitsland en begin twintigste eeuw Italiaanse schoorsteenvegers en ijsmakers. Belgen vluchtten naar de stad tijdens de Eerste Wereldoorlog en in de jaren dertig kregen Joden uit Nazi Duitsland hier een iets minder gastvrije ontvangst. In de wederopbouwjaren was er grote schaarste op de arbeidsmarkt en kwamen er gastarbeiders uit Italië, Spanje, Turkije en Marokko. Zij werkten bij bedrijven als de AKU en Billiton. Het tijdelijke verblijf van de arbeiders werd permanent en hierdoor groeide Arnhem uit tot een multiculturele stad, waarin ook asielzoekers worden opgevangen.

Ook mensen met een beperking vonden in de geschiedenis van Arnhem hun plek. Het Dorp was de eerste woongemeenschap in Nederland voor mensen met een beperking, opgericht met geld van de eerste grote televisie-inzamelingsactie in de Nederlandse geschiedenis. Bio Vakantieoord (toen: Bio-Herstellingsoord) herinnert hier ook aan. Opgericht in 1952, konden kinderen er revalideren. Het Rijksmonument is nu een vakantiepark voor gezinnen en groepen met (meervoudig) gehandicapte kinderen.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.