editie 2022

groene golf

Arnhemse monumenten een weekend lang gratis open op 10 en 11 september.

Eusebiuskerk. Foto door Rudie Riemens Rothuizen

Meer dan 40 monumenten in Arnhem zijn op 10 en 11 september 2022 gratis te bezoeken tijdens de 36e editie van Open Monumentendag. De ondertitel van dit jaar in Arnhem – groene golf – heeft alles te maken met het landelijke thema duurzaamheid. Arnhemse monumenten laten zien hoe groen en duurzaam de stad is!

Open Monumentendag Arnhem: de kans om een monument te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt.

Gratis een kijkje nemen in prachtige gebouwen of deelnemen aan een activiteit? Dat kan allemaal tijdens dit bijzondere culturele evenement in Arnhem. Deuren die normaal gesloten blijven gaan wagenwijd open. Wat gaat er schuil achter het gebouw waar je dagelijks langs loopt of fietst maar nog nooit binnen hebt gekeken?

Open Monumentendag is voor iedereen, jong en oud, Arnhemmers en niet-Arnhemmers. Wie weet ontdek je nieuwe erfgoedplekjes uit jouw stad en hoor je de verhalen achter de monumenten waarvan je de geschiedenis nog niet kende.

Het thema duurzaamheid heeft verschillende aspecten. Duurzaamheid is bijvoorbeeld te vinden bij restauraties, steeds vaker met gebruik van duurzame bouwmaterialen en energievoorziening. Een Arnhems icoon, de Eusebiuskerk heeft de afgelopen jaren een grondige verbouwing ondergaan. De kerk heeft de ambitie om de duurzaamste kerk van de wereld te zijn, bijvoorbeeld door de inzet van waterstof voor de verwarming.

Duurzaamheid kan ook gaan om een toekomstbestendige herbestemming. Het voormalige gymnasium aan de Statenlaan in Arnhem, een rijksmonument uit 1938, is in 2014 herontwikkeld als een creatieve werk/woon-gemeenschap met de naam De Kleine Campus. De herbestemming staat een dynamisch gebruik toe in een zoveel mogelijk ‘fossil fuel free’ gebouw.

Duurzaamheid betekent natuurlijk ook een groene stad. Arnhem is al een zeer groene stad en heeft grote ambities om de openbare ruimte verder de vergroenen. Ook Arnhemse monumenten dragen vaak bij aan een leefbaar, gezond klimaat voor mens en natuur. In deze editie is daarom extra aandacht voor het Arnhemse monumentale groen. Wat dacht je van een wandeltocht langs monumentale bomenpartijen door de stad? En hoe rood in groen kan veranderen ervaar je bij een rondleiding door de verscholen tuinen van het Spijkerkwartier – ooit een beruchte rosse buurt, maar nu een toonbeeld van de versmelting van publiek groen met monumentale bebouwing.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.