openmonumentendagarnhem

Vrij-Katholieke Kerk

Reserveren is niet nodig. Tijdens de openingstijden is iedereen welkom!

Bij esoterie draait alles om persoonlijke groei en het ontwikkelen van je eigen denkwijze. In plaats van klakkeloos aan te nemen wat je hoort, onderzoek je de wereld met je zintuigen, door kunst, muziek en het leven zelf te verkennen. Deze aanpak helpt je om zelfstandig en kritisch te denken.

Dit principe is ook van groot belang binnen de Vrij-Katholieke Kerk. Wil je de kapel bezoeken en meer te weten komen, kom dan naar de Open Monumentendagen!

Bezoek de Kapel van Onze Lieve Vrouwe en al Haar Engelen. Het pittoreske kapelletje is gelegen op de Braamberg, tegenover het ziekenhuis, en dateert uit de jaren ’30. De bouwstijl in Delftse School-architectuur doet denken aan preromaanse en vroegromaanse zaalkerkjes. In deze stijl zijn in de jaren ’30 veel meer kerkjes gebouwd, maar weinige zijn bewaard gebleven. Opvallend is het gebruik van een groot formaat baksteen dat het muurwerk een ambachtelijk karakter geeft. Het kerkje is het oudste Arnhemse voorbeeld van de Delftse School. De vormgeving van deze kapel is zeer sober.

Leven & Doorgeven

De oorsprong van de esoterie

Door de eeuwen heen heeft men zich in allerlei vormen beziggehouden met esoterie, waarbij verbindingen centraal staan. Esoterie begon al bij Plato, die stelde dat het waarmaken van idealen de wereld kon verbeteren. De nadruk lag later op incarnatie en het ontdekken van de verborgen werkelijkheid.

Populariteit van Katharen en herleving van Esoterische stromingen

De laatste jaren zijn verhalen over de Katharen, die geloven in een goddelijke vonk in iedereen, populair. Esoterische stromingen zoals magie, astrologie en alchemie verdwijnen vaak ondergronds, maar komen na 800 jaar ‘radiostilte’ weer tot leven. Vrijmetselaars en Rozenkruisers dragen bij aan een betere wereld en staan open voor mysterie en goddelijke kennis.

Newton en de Verborgen Wereld van de Alchemie

Newton hield zich vooral bezig met alchemie, hoewel zijn natuurwetenschappelijke werken bekend zijn. In de twintigste eeuw werd de mens los van de natuur gezien, wat leidde tot de ontwikkeling van homeopathie, theosofie en antroposofie, waarin de verbinding met de natuur centraal staat.

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.