openmonumentendagarnhem

Huis Zypendaal

LET OP! Op zondag is er een wielerwedstrijd (Simac Ladies Tour) langs de Zypendaalseweg. De locatie is daardoor misschien moeilijker bereikbaar met de auto. Kom dus met het openbaar vervoer, lopend of met de fiets en neem de tijd.

In tegenstelling tot eerdere informatie hoeft u niet te reserveren!

Huis Zypendaal is een buitenplaats uit de 18de eeuw en ligt prachtig in een groene, heuvelachtige omgeving aan de rand van Arnhem. De hoofdverdieping, op de begane grond, heeft historisch ingerichte vertrekken. Loop rond in en om het gebouw en krijg meer informatie via de gratis IZI.Travel-app!*

De buitenplaats Zypendaal is aangelegd door de Arnhemse regentenfamilie Brantsen rond 1762-1764. Het huis is ontworpen door Hendrik Viervant. In 1883-1884 is het huis door Pierre Cuypers verbouwd en voorzien van een toren. Aan de voorkant zijn een vestibule, een balustrade op het dak en balkons toegevoegd. In 1900 is de Rode Salon gerealiseerd in een nieuwe aanbouw. Na de Slag om Arnhem diende het huis tijdelijk als ziekenhuis voor gewonde Duitse militairen.
In 1975 kwam het huis in bezit van de Stichting Geldersche Kasteelen. Het huis is gerestaureerd en op de bovenverdiepingen is sindsdien het centrale kantoor van de stichting gevestigd. De benedenverdieping is ingericht als museum met voorwerpen van de oorspronkelijke inboedel, waaronder de familieportretten van de familie Brantsen en het ‘Mannetje van Zyp’, een beeldje van een jongen met een drinkkan. Na de restauratie is de tuin tussen het koetshuis en de oranjerie opnieuw aangelegd.

*download de kasteelroute voor informatie over Zypendaal.

De parkeerplaats van huis Zypendaal is onverhard, maar een minder valide bezoeker kan met een auto of klein busje aan de voordeur van het huis en de entree van het park worden gebracht. Om op de begane grond van huis Zypendaal te komen moet je een trap met vier treden zonder armleuning op. Er is een plank voor rolstoelgebruikers.
Op de begane grond zijn toiletten, helaas heeft het huis geen invalidentoilet.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.