openmonumentendagarnhem

Waalse kerk

Heb je je altijd al verwonderd over dat leuke kerkje naast het politiebureau? Kom zaterdag binnen, bekijk de video met de reconstructie van het Agnietenklooster waarvan de kapel in de 15e eeuw deel uitmaakte. Hoor over de geschiedenis van de Hugenoten die de kerk sinds 1751 gebruiken en over de geloofsgemeenschappen die tegenwoordig de kerkruimte delen!
Hieronder staan alle activiteiten van Open Monumentendag met het thema ‘Leven en Doorgeven’.

De Waalse Kerk is in 1450 gebouwd als kapel bij het Agnietenklooster, nonnenklooster van de Franciscaanse zusterorde. In 1636 werden de kloostergebouwen en de kapel overgedragen aan het Sint Catherina gasthuis, dat in 1751 de kapel ter beschikking stelde aan de Franstalige Waalse Hervormde Gemeente. De Waalse kerk is vanaf 1859 eigenaar van het gebouw.
De kerk werd in september 1944 zwaar beschadigd; in 1952 was de herbouw en restauratie voltooid.
De kerk is als gotische kapel gebouwd. De voorgevel is na de Tweede Wereldoorlog gerestaureerd in de stijl van de Delftse school. De deur bij het balkon in de zuidgevel was vroeger de doorgang naar het kloostercomplex.

Het kerkgebouw wordt tegenwoordig niet alleen gebruikt door de leden en vrienden van de Waalse kerk, maar ook door de Doopsgezinde gemeente, de Evangelische Broedergemeente, de Jansbeek Ekklesia en voor het Coventry-gebed dat elke vrijdag rond het middaguur plaatsvindt.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.