openmonumentendagarnhem

De Hangar - voormalige vliegtuighangar Fliegerhorst Deelen

De Hangar – een rijksmonument – was oorspronkelijk een vliegtuighangar die gebouwd is door de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog als onderdeel van het militaire complex Fliegerhorst Deelen ten noorden van Arnhem. De hangar is door middel van camouflagetechniek vermomd als boerenschuur met opgeschilderde ramen. Op de namaakramen zijn nog vaag de lijnen van getekende roetjes te zien. De houten dakconstructie is bijzonder omdat ze onconventioneel is.
Naast de 350 m2 lege schuur is er een vier hectare grote akker dat tot voor kort reguliere landbouw werd gebruikt.

 

Leven & Doorgeven

In Arnhem-Noord ligt ingeklemd tussen vliegveld Deelen en de culturele Buitenplaats Koningsweg, in een rizoommatig landschap, te midden van Natura 2000 gebied, een hangarboerderij met een akker. Er is geen structuur, route of hiërarchie in het gebied. Stuwwallen, bos, landbouwgrond, Tweede Wereldoorlog-erfgoed, vakantiehuisjes, landhuizen, zandopslag, rollerbanen, straatwerk en zandpaden wisselen elkaar af. Dassen, vossen, vogels, honden met baas, schatgravers, militairen, houtvesters, boeren, burgers en buitenlui zijn er te vinden. Chinook-helikopters, crossmotoren, mitrailleurs, autowegen, trekkers, model vliegtuigen zijn er regelmatig te horen. Maar het kan er ook stil zijn, zeer donker met prachtige sterren hemels, vogelgeluiden, gele graanvelden, geuren en kleuren in alle jaargetijden.

Het programma bestaat onder andere uit:

  • Crop Art-project IMPACT van kunstenaar Frank Bruggeman (kunst op locatie met planten en landbouwgewassen)
  • Voorlopige resultaten herbestemmingsonderzoek vliegtuighangar
  • Diverse onderdelen, zoals film, lezing, presentaties

Meer informatie over het programma en de testsite op zondag 10 september vind je op de activiteitenpagina. Je kunt ook kijken op de website www.dehangar.art.

Activiteiten bij dit monument

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.