openmonumentendagarnhem

Molen 'De Kroon'

Molen de Kroon Arnhem, beter bekend als ‘de Klarendalse Molen’, maakt gebruik van windenergie. Een oude techniek die al meer dan 170 jaar toegepast wordt. Neem een kijkje in de grootste machine van Arnhem!
De molenaars (vrijwilligers) vertellen je graag wat het molenaarsvak inhoudt en leiden je rond in deze maalvaardige molen. Bij voldoende wind wordt er graan gemalen. Natuurlijk worden ook heerlijke molenpannenkoeken gebakken en is er koffie, thee en limonade verkrijgbaar.

De Hoop

In 1849 werd een molen met de naam ‘De Hoop’ gebouwd aan de Amsterdamseweg te Arnhem, ter hoogte van de Rozenstraat. In 1870 liet de molenaar om onduidelijke redenen de huidige molen naar het toen nog onbebouwde Klarendal verplaatsen. Ook daar heette hij tot nog zo’n 30 jaar De Hoop.

Stellingmolen

Molen de Kroon is een ronde stenen stellingmolen. Dit is een verzamelnaam voor windmolens waarvan de romp bestaat uit een rond stenen bouwwerk. Een stellingmolen is een hoge windmolen met een galerij of stelling. Zo’n molen staat meestal in bebouwd gebied en moet hoog zijn om binnen de bebouwde kom voldoende wind te kunnen vangen, de vrije windvang. Ronde stenen molens met kruiwerk zijn altijd bovenkruiers. In de romp bevindt zich het gaande werk, de maalinrichting.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.