openmonumentendagarnhem

Belvédèretoren

Dit historische uitkijkpunt, gebouwd door baron van Heeckeren in 1824, geeft naar alle windrichtingen een ongeëvenaard panorama van de wijde omgeving. De 140 treden van de wenteltrap brengen je nagenoeg tot 100 meter boven NAP, even hoog als de toren van de Eusebiuskerk in het centrum van Arnhem. Vanaf De Belvédère is het uitzicht over de stuwwallen en de Betuwe adembenemend.

Je ziet Arnhem aan je voeten, maar ook veel plaatsen er omheen, met spoorlijnen, snelwegen en rivieren. Je ziet de stuwwal, waarop de toren staat en de doorbraak die de Rijn in de horizon heeft gemaakt (Gelderse poort). Je kijkt op de ‘brug te ver’ en je kunt troepenbewegingen en de evacuatie in de Tweede Wereldoorlog aanwijzen. Je kijkt naar vogels boven in de bomen en ziet het verschil in begroeiing van zandgrond en klei.

De Belvédèretoren is gelegen in Park Sonsbeek. Het huidige Park Sonsbeek is, samen met de aangrenzende parken Zypendaal en Gulden Bodem, sinds 2005 een rijksmonument. In het park vind je bijzondere plekken zoals de Grote en Kleine Waterval en de IJskelder.

Aan de rand van Park Sonsbeek vind je bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek. Hier is informatie te verkrijgen over Park Sonsbeek.

 

Activiteiten bij dit monument

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.