Park Sonsbeek
Park Sonsbeek is in de 19e eeuw aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Het hoorde toen bij het grote landgoed Sonsbeek. In 1899 is het park door de gemeente Arnhem aangekocht, waarna het openbaar toegankelijk werd. Het huidige Park Sonsbeek is samen met de aangrenzende parken Zypendaal en Gulden Bodem sinds 2005 een rijksmonument.
Heuvels en waterpartijen
Het park is vooral bijzonder door de hoogteverschillen. In een van de ijstijden, zo’n 100.000 jaar geleden, hebben gletsjers keien en zand tot ver in Nederland opgestuwd. Zo is het Veluwemassief met al haar heuvels en dalen ontstaan. In Park Sonsbeek zijn wel waterpartijen uitgegraven vanuit de Sint Jansbeek, maar de heuvels zijn in de ijstijden ontstaan. Zulke overgangsgebieden waren geliefde plekken voor de adel om hun landhuizen en kastelen te bouwen, net als op andere plaatsen in het buitengebied van Arnhem.
Stadspark van grote omvang
Niet alleen de hoogteverschillen maakt het park zo bijzonder, maar ook de omvang. Het is een groot park midden in de stad. Vroeger was het nog groter. De zoon van de laatste baron was niet meer geïnteresseerd in Sonsbeek, hij zag het vooral als bron van inkomsten en verkocht delen voor nieuwe woonwijken.
Meer over de geschiedenis van Sonsbeek vind je op MijnGelderland.
Rondleidingen
Zie voor de tijden van de diverse parkwandelingen met gids, de overige activiteiten en overige praktische informatie de website van Natuurcentrum Arnhem.