openmonumentendagarnhem

Witte Kapel Schaarsbergen

Tijdens de Open Monumentendag komen verleden, heden en toekomst samen in de indrukwekkende tentoonstelling en totaaltheater ‘Helmen Vol Verhalen’. Veertig jaar Nederlandse militaire missies samengevat in meer dan vijfentwintig kunstwerken.
Ga #meeopmissie door de kunsten met de veteranen en het thuisfront van alle defensieonderdelen, marine, luchtmacht, landmacht, marechaussee én het thuisfront.

Bezoekers van Open Monumentendag kunnen de kapel gratis bezoeken, maar het staat je vrij de organisatie te ondersteunen met een bijdrage. Dat kan door een reservering via helmenvolverhalen.nl/witte-kapel-schaarsbergen of door een donatie ter plekke.

De vrijstaande kapel is prominent gelegen aan de noordzijde van de Koningsweg. Het is onderdeel van de terreinen van het landgoed ‘Oud-Vrijland’. Door de karakteristieke vormgeving neemt deze basilicaal opgezette kapel een beeldbepalende positie in. De kapel maakt deel uit van een terrein met een historisch lanenstelsel en hoog geboomte. (Elke woensdag in september om 14.00 uur geeft de locatiemanager van Deelen hierover een toelichting in het veld.) Samen met de nabijgelegen historische poort vormt het een waardevol geheel dat harmonieus samengaat met de bosrijke omgeving.

Fathers of Mill Hill
De kapel is een goed bewaard gebleven voorbeeld van kerkelijke architectuur uit het interbellum. De voormalige Christus Koningkapel is een zeldzaam voorbeeld uit deze periode en daarmee neemt de kapel een opmerkelijke plaats in binnen de Arnhemse kerken en kapellen. Van kunsthistorische waarde zijn vooral de figuratieve glas-in-loodramen in het westelijke roosvenster en de opmerkelijk gaaf bewaard gebleven decoratieve tegelvloeren in het schip.

De vrijstaande kapel was onderdeel van het in de jaren 1920-1930 gebouwde kloostercomplex van de Fathers of Mill Hill. Dit complex staat nu bekend als Oud-Vrijland. De missiecongregatie was hier van 1919 tot 1957 gevestigd met een onderbreking tijdens de Tweede Wereldoorlog. De congregatie nam het uit ca. 1850 daterende ontginningslandgoed in gebruik als opleidingscentrum en rustoord voor missionarissen.
Het ontwerp toont verwantschap met de historische Engelse kerkbouw, die de Angelsaksische origine van de kloostercongregatie accentueert.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.