openmonumentendagarnhem

Willem Schaapkwartier. Toen modern Nu een monument

Niet vrij toegankelijk, alleen met reservering

Het woningcomplex is in 1923 gerealiseerd door de Coöperatieve Woningbouwvereniging De Middenstandswoning. Het is gesitueerd op een bijzonder plekje van Arnhem, dat grenst aan het voormalige kantoorgebouw van de Nederlandse Heidemij (architect De Bazel) en Park Sonsbeek vlakbij het centrum.

Willem Schaap
Schaap was stedenbouwkundige en architect in Arnhem en betrokken bij diverse stadsuitbreidingen zoals de Mussenberg, Van Verschuerwijk, Vogelwijk-Patrimoniumbuurt, Geitenkamp en het noordelijke deel van het Sonsbeekkwartier. Hij zag stedenbouw als een taak van de architect.
Dit ervaar je als je langs de woningen met de platte daken met brede overstekken loopt: een bijzonder ensemble van architectuur, exterieur, interieur, tuinen en schuurtjes. Het plantsoen aan de Pontanuslaan is typerend voor Schaaps stedenbouwkundige plannen. Aan drie zijden wordt het omsloten door bouwblokken die door poortjes met elkaar zijn verbonden. Juist hier is de kwaliteit van de samenhang tussen stedenbouwkundig plan en architectuur voelbaar.

Tuinwijk
De woningen liggen op een sterk geaccidenteerd terrein. Hierdoor zijn de percelen begrensd door lage keermuren. Sommige woningen en tuinen liggen meer dan een meter boven straatniveau. De omgeving doet hier landelijk aan door de glooiende tuinen en het groene karakter. In enkele tuinen zijn nog originele elementen aanwezig zoals de met fijn grind belegde paadjes en de zwarte schuren met ook platte daken, opgebouwd uit gepotdekselde houten delen. Het gehele ensemble van de tuinwijk, de architectuur en de aantrekkelijke locatie dicht bij Park Sonsbeek, maken deze plek zeer geliefd om te wonen.

Na 100 jaar
Nu na honderd jaar, krijgt het ‘Willem Schaapkwartier’ door uw bezoek de aandacht die het verdient. Een aantal bewoners heeft onderzoek verricht naar de ontstaansgeschiedenis, naar hoe mensen toen in de huizen leefden, welke originele elementen nog in de interieurs aanwezig zijn en naar architect Schaap. Deze toegewijde bewoners leiden u graag rond en vertellen u met plezier wat zij tijdens het onderzoek hebben ontdekt

Leven & Doorgeven

Een parel van de Nieuwe Haagse School in Arnhem

Ontdek in de prachtige tuinwijk Sonsbeek-Noord, op de zuidflank van de Braamberg, een parel van de Nieuwe Haagse School, een klein woningcomplex, ontworpen door architect W.F.C. Schaap. Door de samenhang tussen het stedenbouwkundige plan en de architectuur, heeft het een bijzonder hoge kwaliteit. Vanwege het 100-jarig bestaan hebben eigenaren onderzoek gedaan naar de ontstaansgeschiedenis en het leven toen. Wandel met hen mee en geniet van hun ontdekkingen.

Tijdens de rondleidingen kunt u ook een demonstratie zien van een kleuronderzoek door Lise Wolfert in een van de woningen in het Willem Schaapkwartier. Lise Wolfert is een specialist op het gebied van restauratie en onderzoek van historische interieurs.

Wilt u meer weten over Willem Schaap? Kom dan op vrijdagavond 8 september naar de opening van Open Monumentendag in CASA! Daar geeft Barbara Peters een lezing over Willem Schaap, zijn visie en betekenis op het gebied van stedenbouw, (volks)huisvesting en mobiliteit.

Activiteiten bij dit monument

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.