openmonumentendagarnhem

Waterwandeling met het Watermuseum

LET OP! Op zondag is er een wielerwedstrijd (Simac Ladies Tour) langs de Zypendaalseweg. De locatie is daarom moeilijk bereikbaar (met de auto). Kom dus met het openbaar vervoer, lopend of met de fiets en neem de tijd.

Wandel op zaterdag 9 of zondag 10 september om 13.30 uur mee met een gids van het Watermuseum door park Sonsbeek! De wandeling heeft als thema het watersysteem in het park. De wandeling begint en eindigt bij het Nederlands Watermuseum en duurt circa 1,5 tot 2 uur. Tijdens de Waterwandeling wordt uitleg gegeven over het ontstaan van de stuwwal, het stroomdal van de Sint Jansbeek met kwelwater, sprengen, vijvers en watervallen.
Aanmelden voor de wandeling via projectsecretariaat@watermuseum.nl. De wandeling is minder geschikt voor kinderen.

Van Begijnenmolen tot Watermuseum
Al in 1404 stond op de plek van het Watermuseum een watermolen. De molen hoorde bij het Agnietenconvent. Dit was een klooster in de Beekstraat waar begijntjes woonden. Deze vrouwen waren geen nonnen, maar ze hadden wel beloofd om een kuis en gehoorzaam leven te leiden. Daarom werd deze molen de Agnietenmolen of Begijnenmolen genoemd.
In de watermolen werd graan gemalen. Later werd er overdag eikenschors gemalen en moest de molenaar het koren ’s nachts malen. De gemalen eikenschors werd gebruikt bij de leerlooierijen in de stad, waar ze van dierenhuiden leer maakten.

Viskwekerij
In de eeuwen daarna zijn er verschillende eigenaren geweest. Rond 1900 waren de meeste molens weer uit het Jansdal verdwenen. In 1913 werd ook het rad van de begijnenmolen verwijderd. Het heldere beekwater werd toen op een andere manier gebruikt: er kwam een viskwekerij in het pand. Meer dan vijftig jaar werd er forel, zalm en snoek gekweekt. Daarna volgde een periode van leegstand en gebruik als restaurant.

Watermuseum
In 2004 werd het pand, dat daarvoor werd uitgebreid met een grote ondergrondse ruimte, in gebruik genomen als Nederlands Watermuseum, een interactief familiemuseum over water.

Sinds 2020 heeft het waterrad van de Begijnenmolen weer een functie: er wordt energie mee opgewekt. Met de hoeveelheid energie die met het water van de Jansbeek wordt opgewekt kunnen drie elektrische fietsen worden opgeladen.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.