openmonumentendagarnhem

Vrijmetselaarsloges Arnhem-Velp

Altijd al eens een Tempel van de vrijmetselaars willen bezoeken, vol met eeuwenoud erfgoed? Je ziet diverse ‘gereedschappen’ en kleding van de vrijmetselaars. Natuurlijk is er aandacht voor de inrichting en alle prachtige symbolen, schilderijen en andere tekens die horen bij de Tempel en het logegebouw. Een unieke kans om eens binnen te kijken!

Nieuw gebouw met een oude geschiedenis...
Het betrekkelijk nieuwe logegebouw aan de Arnhemsestraatweg 360 heeft een oude voorgeschiedenis. In de jaren ’30 van de 20e eeuw ontvingen de vrijmetselaars van Arnhem – destijds de “Loge van de Vrijmetselaars van de Gelderse Broederschap” – een aanzienlijke gift van de adellijke familie Van Boetzelaer. Hiermee kocht de loge in 1930 de Villa Beaulieu in Arnhem. Dat gebouw deed tot 1981 dienst als logegebouw, maar werd te groot voor de Arnhemse loges. De verkoop van de kapitale villa bracht de middelen op om Villa Hoogwijk aan de Arnhemsestraatweg 360 in Velp te kopen en er een nieuw logegebouw tegenaan te bouwen. De loges bouwden het oude koetshuis om tot tempel; deze deed dienst tot 1998, toen de nieuwbouw van het huidige logegebouw startte, direct grenzend aan villa Hoogwijk, op de plaats van het koetshuis en de voormalige stallen. Het nieuwe logegebouw werd opgeleverd in 2000.

Binnen de vrijmetselarij worden rituelen, symbolische voorwerpen, handelingen en teksten al eeuwen lang doorgegeven.
Ook ziet u de kleding en diverse “gereedschappen” die horen bij de vrijmetselarij. Kom het bekijken en ervaren!

 

Leven & Doorgeven

Een prachtig voorbeeld van immaterieel erfgoed!

Wat eeuwenlang is doorgegeven en nog steeds leeft binnen de vrijmetselaarsloges is de indeling in leerling-gezel-meester, zoals deze vroeger gebruikelijk was bij de gilden. Deze indeling geeft ook de ontwikkeling weer van een persoon. Zowel bij opname als lid van de loge, als bij voortschrijdende ontwikkelingen vieren de vrijmetselaars met een bijzonder rituaal de betreffende overgang. Hierbij wordt uitgebreid gebruik gemaakt van bijpassende symbolische voorwerpen en betekenisvolle handelingen en teksten. Daarnaast staan ze door het jaar heen stil bij overgangen in de jaargetijden. Ook daarvoor komen ze samen in de Tempel. Al deze momenten van rituaalbeleving dragen bij aan bewustwording en inzicht in onszelf en de wereld waarin wij leven. Het stilstaan bij zo’n moment geeft betekenis aan het leven.

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.