openmonumentendagarnhem

Syrisch-Katholieke Kerk

De Syrisch-Katholieke Kerk, ooit bekend als de Willibrordkerk, opent haar deuren voor iedereen. Geniet van de bezichtiging zonder dat u van tevoren hoeft te reserveren.

Bezoek de Syrisch-Katholieke kerk Sint-Jan Apostel, de voormalige Willibrordkerk. Deze kerk behoort tot de oosters-katholieke kerken. De gemeenschap bestaat uit mensen uit Irak, Syrië, Libanon en Turkije, maar verwelkomt iedereen!

In de jaren 1953-1956 bouwde men de voormalige R.K. Willibrordkerk in de stijl van de Delftse School. Architect Johannes Sluijmer ontwierp het gebouw met een T-vormige plattegrond en een halfronde absis, waarbij hij het voorbeeld van vroegchristelijke basilieken volgde. Hij baseerde ook de licht hellende daken, de rondboogvensters en de porticus met drie ronde bogen op zuilen op vroegchristelijke voorbeelden.

Leven & Doorgeven

Men bouwde de Willibrordkerk tussen 1953 en 1956 en gebruikte deze als rooms-katholieke kerk tot de sluiting in 2012. Na twee jaar leegstand verkocht men de kerk in 2014 aan het patriarchaat van de Syrisch-katholieke kerk van Antiochië.

In de 18e eeuw splitste de Syrisch-katholieke kerk zich af van de Syrische kerk van Antiochië, ook wel bekend als de Syrisch-orthodoxe kerk. Syrische katholieken komen oorspronkelijk uit Irak, Syrië en Libanon, en de gemeenschap telt wereldwijd ongeveer 200.000 tot 300.000 leden. De patriarch van Antiochië, gevestigd in Beiroet, leidt de Syrisch-katholieke kerk, die de paus als hoofd erkent.

Waar men tot 2012 de erediensten in het Nederlands hield, vinden deze nu plaats in het Aramees en Arabisch. De Syrisch-katholieke kerk heeft een eigen kerkelijke kalender en ritus.

De geloofsgemeenschap in Arnhem is levendig en is sterk gegroeid in de afgelopen jaren, mede doordat veel Syrisch-katholieken vanwege vervolging in hun landen van herkomst naar Europa moesten vluchten.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.