openmonumentendagarnhem

Syrisch-Katholieke Kerk

Bezoek de Syrisch-Katholieke kerk Sint-Jan Apostel, de voormalige Willibrordkerk. De kerk maakt deel uit van de oosters-katholieke kerken. De gemeenschap bestaat uit mensen uit Irak, Syrië, Libanon en Turkije, maar staat voor iedereen open!

De voormalige R.K. Willibrordkerk is in de jaren 1953-1956 gebouwd in de stijl van de Delftse School. Architect J. Sluijmer ontwierp het gebouw met een T-vormige plattegrond en een halfronde absis. Daarmee volgde hij het voorbeeld van vroegchristelijke basilieken. Ook de licht hellende daken, de rondboogvensters en de porticus met drie ronde bogen op zuilen zijn op vroegchristelijke voorbeelden gebaseerd.

De kerk is in 2012 gesloten en in 2014 verkocht aan het patriarchaat van de Syrisch-Katholieke Kerk van Antiochië. Dit is een geloofsgemeenschap oorspronkelijk afkomstig uit het Midden-Oosten.

Leven & Doorgeven

De kerk werd gebouwd tussen 1953-1956 en is tot de sluiting in 2012 altijd rooms-katholiek gebleven. Na twee jaar leegstand werd de kerk in 2014 verkocht aan het patriarchaat van de Syrisch-Katholieke kerk van Antiochië.

De Syrisch-katholieke kerk splitste zich in de 18de eeuw af van de Syrische kerk van Antiochië (de Syrisch-orthodoxe kerk). De Syrische katholieken komen oorspronkelijk uit Irak, Syrië en Libanon en de hele gemeenschap bestaat uit zo’n 200.000 tot 300.000 leden. De Syrisch-katholieke kerk wordt geleid door de patriarch van Antiochië in Beiroet, en de paus wordt als hoofd erkend.

Waar de erediensten tot 2012 in het Nederlands werden gehouden, is dat nu in het Aramees en Arabisch. De Syrisch-katholieke kerk heeft een eigen kerkelijke kalender en eigen riten.

De Arnhemse geloofsgemeenschap is levendig en is de afgelopen jaren sterk gegroeid, omdat veel Syrisch-katholieken vanwege vervolgingen in hun landen van herkomst moesten vluchten naar Europa.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.