openmonumentendagarnhem

Saksen-Weimarkazerne Logiesgebouwen

Eind jaren ’30 en begin jaren ’40 werd de Saksen-Weimarkazerne gebouwd. Op de plek waar ooit militairen marcheerden werden nieuwe woningen gebouwd en oude kazernegebouwen omgetoverd tot appartementen en ateliers. Kom tijdens Open Monumentendag dit kazerneterrein bezoeken en gluur binnen in de kazernes!

De Saksen-Weimarkazerne is tot stand gekomen als onderdeel van een reeks van 16 kazernecomplexen die in de laatste jaren voor de Tweede Wereldoorlog in snel tempo werden gerealiseerd onder druk van de ongunstige internationale ontwikkelingen en in het bijzonder de ontwikkelingen in Nazi-Duitsland. De kazerne maakt onderdeel uit van de lange militair-strategische traditie van de garnizoensstad Arnhem.

De Saksen-Weimarkazerne valt als complex op door zijn redelijk gave, oorspronkelijke karakter. De logiesgebouwen zijn een integraal onderdeel van het gehele kazernecomplex en vormen er, zowel qua architectuur als qua positie binnen de plattegrond van het geheel, een duidelijke eenheid mee. Het gebouw is uitgevoerd in de destijds algemeen heersende zakelijk-expressieve mengstijl voortgekomen uit de grote stromingen van de jaren ’20 en ’30 (Amsterdamse School, Delftse School, Nieuwe Bouwen, Functionalisme).

Woningcorporatie Vivare en Giesbers hebben samen een nieuwe woonwijk op het terrein van de voormalige Saksen-Weimarkazerne in Arnhem ontwikkeld. Het plan omvat woningen, appartementen, een zorgvilla, woon-/werkappartementen en kleinschalige bedrijvigheid. Deze samenwerking vond plaats onder de naam Groene Treden, verwijzend naar de hoogteverschillen in het terrein. In 2013 zijn de voormalige logiesgebouwen B, C, D & P getransformeerd naar appartementen met werkruimten en ateliers. De appartementen worden grotendeels gehuurd door kunstenaars.

De gebouwen en het terrein hebben de status van gemeentelijk monument

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.