openmonumentendagarnhem

Oud-Katholieke Kerk

Welkom in de Oud-Katholieke kerk. Ervaar de eenvoud van ruimte en licht! Aan de hand van de priesterstola’s maken we een reis  door 100 jaar parochiegeschiedenis.

De Oud-Katholieke Kerk werd in het oorlogsjaar 1941 gebouwd en sindsdien altijd als kerk in gebruik gebleven. Vanwege de schaarste door de oorlog en de beperkingen die aan het materiaalgebruik werden opgelegd kenmerkt het gebouw zich door praktische eenvoud. De regenpijpen ontbreken bijvoorbeeld, zodat het regenwater direct in de tuin valt. Toen uit nood geboren, nu juist hoogst modern en ecologisch verantwoord. De grondvorm doet denken aan een vroeg christelijke basilica. Dankzij de overvloedige lichtinval door de grote ramen heeft het gebouw een open en uitnodigende uitstraling. Aan het oorspronkelijk interieur zijn – met respect voor het verleden – enkele praktische wijzigingen aangebracht.
Naast de Oud-Katholieke Parochie maken ook de Anglicanen en de Evangelisch-Lutheranen gebruik van het gebouw.

Leven & Doorgeven

Dit jaar viert de Oud-Katholieke kerk haar 300-jarig jubileum. In 1723 vond een breuk met Rome plaats en werd de Oud-Katholieke Kerk opgericht. Een Nederlandse kerk die wereldwijd samenwerkt en verbonden is met andere kerken. Modern in opvattingen over levensvragen. Met gehuwde priesters, vrouwelijke priesters. Gender-kwesties en homoseksualiteit spelen in de positieve zin van het woord geen rol. De eigengereidheid en  de wil tot autonomie passen zowel bij de Nederlandse als de Oud-Katholieke cultuur. Living Heritage… als Oud-Katholieke kerk en parochie Arnhem zijn we daar een voorbeeld van. In Arnhem hebben we een ruim 100 jarige geschiedenis. Aan de hand van de expositie van de priesterstola’s wordt de veranderende tijd in beeld gebracht.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.