openmonumentendagarnhem

Musis, hét huis van muziek in Arnhem

Musis, of van oudsher Musis Sacrum, is een icoon van de stad. Hele generaties Arnhemmers zijn er binnen geweest voor een concert of muzikaal evenement. Het gebouw heeft een rijke historie, maar is ook met de tijd meegegaan door renovatie en recente nieuwbouw.
Ben je benieuwd hoe oud en nieuw elkaar ontmoeten in dit concertgebouw? Tijdens een rondleiding kom je alles te weten over de historische details en de veelgeprezen oude en nieuwe architectuur.

zaterdag 9 september
Open 10.45 – 15:30 uur
Rondleidingen om 11.00 uur – 12.30 uur – 14.00 uur – 15.30 uur

zondag 10 september
Open 11.45 – 15.00 uur
Rondleidingen om 12.00 uur – 13.30 uur – 15.00 uur

Reserveren voor een rondleiding is noodzakelijk.

Rijke geschiedenis en architectuur
Musis is een van de oudste concertgebouwen van Nederland. Het stamt namelijk uit 1847 en had toen twee zalen: de Grote Zaal en de Tuinzaal. Musis is daarna nog verschillende malen verbouwd en vergroot. De belangrijkste wijzigingen vinden plaats in de jaren ’80 van de 19de eeuw. Toen kreeg Musis het aanzicht met de typerende koepels en de huidige concertzaal, de Muzenzaal. Die zaal is erg geliefd bij klassieke musici vanwege de bijzondere akoestiek. Zo mooi als muziek in de Muzenzaal klinkt, zo klinkt het nergens!

In 2016 startte een grootschalige renovatie aan de Muzenzaal én werd er een nieuwe zaal aan gebouwd: de Parkzaal. Wat de zaal bijzonder maakt is dat je door een enorme glazen pui achter het podium uitkijkt over het Musispark. De zaal kan ook omgebouwd worden tot een poppodium: er treden (inter)nationale popartiesten op en er worden regelmatig dancefeesten georganiseerd.

In 2018 opende H.M. Koningin Máxima de nieuwe Parkzaal en ging Musis weer open. In datzelfde jaar werd het pand negen keer genomineerd en bekroond met 4 (inter)nationale architectuurprijzen.

(fotograaf: Bart van Hoek)

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.