Museumwoning Borgadijnstraat
De woning Borgardijnstraat 3 is gebouwd in de periode 1918/1922 en hoort bij het complex woningen ‘Onder de Linden’. De architecten De Roos en Overeijnder uit Rotterdam ontwierpen de huizen als arbeiderswoningen. Voordat er werd gebouwd stonden hier woningen van een, ook voor die tijd, belabberde kwaliteit. Onder andere publieke dames hadden hier hun ‘bedrijfje’ gevestigd. Het gebied is het eerste saneringsproject in Arnhem. In 1930 waren de woningen aan verbetering toe, voor die tijd erg snel na oplevering. De keuken en de slaapkamer werden aangepast. De hoekkasten in de kamer en de keuken zijn nu in oude stijl teruggebracht. Ook de raampartijen zijn weer uitgevoerd in de oorspronkelijke indeling. Kijk ook even naar de lambriseringen onder de ramen! Een mooi detail: vroeger was baksteen een duur product. De kelder laat goed zien hoe dit werd opgelost door bogen toe te passen bij de ondersteunende wanden.
Een mooie woning, zoveel mogelijk ingericht naar de tijd van toen en een bewoner die u graag alles vertelt over vroeger.
Meer informatie op www.museumwoningenarnhem.nl
(foto: Rob Kater Photography)
Leven & Doorgeven
De museumwoningen in Arnhem verdienen dit jaar bijzondere aandacht tijdens Open Monumentendag, dat dit jaar het thema ‘Leven en doorgeven’ heeft.
Het initiatief begon met de zogenaamde Maycrete-woningen uit 1947 in de wijk Alteveer. Deze panden waren onderdeel van een plan om de grote woningnood in Arnhem na de verwoestingen tijdens de oorlog op te lossen. Toen sloop dreigde voor deze wederopbouwwoningen, ontstond het plan om een woonblok naar het Openluchtmuseum te verplaatsen.
Maar door contacten tussen Volkshuisvesting en het Openluchtmuseum leidde dit al snel tot de gedachte dat het eigenlijk mooier zou zijn om een serie museumwoningen in hun oorspronkelijke context, in de eigen buurt, te laten zien. Zo ontstond het idee om als het ware een levend openluchtmuseum buiten de hekken van het reguliere Openluchtmuseum te creëren.
De eerste museumwoning opende in 2013, en inmiddels zijn er verschillende woningen te bezichtigen, die dateren van 1866 tot in 1971. De deelnemende huurders hebben een affiniteit met geschiedenis en richten hun woningen in naar de tijd van toen. Zo wordt zowel de buitenkant als ideeën over het interieur behouden. Tegelijkertijd biedt het initiatief een bijzondere woonplaats voor de huurders, die bijdragen aan het aantrekkelijker maken van Arnhem en de geschiedenis van de stad uitdragen. Het initiatief is dan ook al jaren een groot succes.
Tijdens Open Monumentendag kunt u verschillende woningen bezoeken. Voor meer informatie over de andere opengestelde museumwoningen:
- Hazelaarstraat 69
- Johan de Wittlaan 268-2 GESLOTEN
- Catharijnestraat 28 GESLOTEN
- Zilverschoonstraat 30
- Spijkerstraat 185
- Gelderse Rooslaan 85