openmonumentendagarnhem

De Binnentuinen van het Spijkerkwartier

De Binnentuinen van het Spijkerkwartier zijn verborgen parels, verstopt achter de vaak monumentale huizen van deze wijk. Het zijn oases van rust en groen, in het leven geroepen en verzorgd door de bewoners van de wijk. Ga op ontdekkingstocht door dit verborgen groen!

Op zaterdag 9 september zijn er rondleidingen door vijf van de in totaal twaalf Binnentuinen van het Spijkerkwartier om 11.00 u, 12.00 u en 13.00 u:

Ontvangst bij de Ecologische tuin.
Daarna rondleiding door vijf binnentuinen: Ecologische tuin, Watertuin, Achtertuin, Bestedelingentuin en als afsluiting de Vlindertuin.

De rondleiding vindt drie keer plaats op zaterdag en duurt anderhalf uur.

De Spijkertuinen
Op dit moment telt het Spijkerkwartier elf tuinen (Achtertuin, Bestedelingentuin, Ecologische tuin, Emmaplantsoen, Kruidentuin, Posttuin, Schooltuin, Spoortuin, Sterrenkringtuin, Vlindertuin, Watertuin); in onze rondleiding komt u langs vijf ervan.
De tuinen bieden een rustpunt in de wijk, ze zijn een ontmoetingsplek en daardoor hebben ze een sociale functie. En natuurlijk last but not least, de tuinen zijn groen! De diversiteit in de tuinen (het aantrekken van insecten, vogels en kleine dieren) wordt zoveel mogelijk gestimuleerd. Elke tuin heeft zijn eigen karakter, afhankelijk van de ligging en wat de omwonenden ermee wilden bereiken.

De binnentuinen waren tot eind vorige eeuw nog vaak bestemd voor kleinschalige industrie of voor parkeergelegenheid.
De aanleg is begonnen in de jaren ’80.

Leven & Doorgeven

De geschiedenis van de Spijkertuinen begint in de jaren ’80, toen de eerste tuinen ingericht werden. In de loop der jaren zijn er steeds meer tuinen bijgekomen, die alleen dankzij de aandacht en vaak wekelijkse arbeid van de omwonenden kunnen bestaan. Hier wordt een stuk erfgoed van de wijk letterlijk levend gehouden door de buurtbewoners!
Laat u verrassen, inspireren en kom vooral tot rust in de Binnentuinen van het Spijkerkwartier!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.