openmonumentendagarnhem

Burgerweeshuis

Tijdens Open Monumentendag gaan de deuren open van het voormalig Burgerweeshuis, een statig 18de-eeuws pand met fraaie stucplafonds en behangsels met afbeeldingen van verhalen over Alexander de Grote.

Het voormalige Burgerweeshuis ligt in het centrum van Arnhem. Op die plaats stond eerder een groot adellijk gebouwencomplex, de ‘Hof van Anholt’. In 1758 is het huidige grote woonhuis gebouwd, waarin van 1844 tot 1920 het Burgerweeshuis gevestigd was.

Het huis heeft een monumentale Lodewijk XV-gevel. In de omlijsting van de middenvensters zijn verwijzingen naar de vier seizoenen opgenomen. Binnen is een brede middengang met stucwerk en een monumentaal trappenhuis. In de voorkamer zijn de wanden bespannen met 18e-eeuwse geschilderde behangsels met drie episodes uit het leven van Alexander de Grote. Deze gaan terug op schilderijen van de 17e-eeuwse Franse hofdecorateur Charles Le Brun. Het plafond heeft een stuc reliëf met een afbeelding van de godin Minerva die toeziet op de handelsactiviteiten van de bouwheer van het huis.
In de eetkamer staat nog een servieskast uit de 18de eeuw met een fonteintje en consoles, die werd ontdekt tijdens de restauratie in de jaren ’90.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.