openmonumentendagarnhem

Bunker Diogenes

De rondleidingen zijn helaas volgeboekt! Wel nieuwe programmaonderdelen op 10 september!

Op zondag 10 september van 11.00 tot 16.00 is een klein gedeelte van de bunker zonder aanmelding toegankelijk. Op zondag 10 september zal archeoloog Martijn Reinders om 12.30 en om 14.00 een lezing houden over ‘De archeologie van de Luftwaffe op de Veluwe’. Daarnaast is er het kunstwerk ’Night Hunt’ van Laurence Aëgerter te bewonderen. Geïnspireerd op de enorme transparante kaart van het Europese luchtruim die tijdens WO2 in de grote zaal van Diogenes hing, maakte zij een enorm wandkleed (4,5 x 6 meter) dat reageert op licht en dat tot stand kwam met behulp van een complexe en weinig gebruikte weeftechniek.

De eerder aangekondigde rondleidingen zijn helaas vol en dus niet meer te reserveren.

In slechts negen maanden tijd werd één van de grootste bunkers van Nederland gebouwd. De bouw begon in december 1942. In totaal werd 65.000 m³ beton in het gebouw verwerkt waarvoor, net als voor de wapening en bekisting, het materiaal met een speciale aftakking van het bommenlijntje (spoorlijn vanaf station Wolfheze) tot naast de bunker werd aangevoerd. De bunker moest tegen bombardementen en gasaanvallen bescherming kunnen bieden.
De bunker bestaat uit twee delen: de bunker zelf en het administratiegebouw dat tegen de oostzijde van de bunker is aangebouwd.

Luchtverdediging
Vanuit deze Grossraumgefechtsstand werd de verdediging van het Nederlandse, Belgische en Noord-Duitse luchtruim geleid. In het midden van de drie verdiepingen tellende bunker, bevond zich een grote zaal die door een transparante kaart in tweeën werd gedeeld. Aan weerszijden van de kaart bevonden zich tribunes. Aan de achterzijde van de kaart projecteerden Luftnachrichtenhelferinnen – vrouwelijk personeel dat ook bekend stond als Blitzmädel – de positie van zowel vijandelijke toestellen, als die van de eigen jachtvliegtuigen. Aan de andere kant van de kaart zaten officieren die op basis van de geprojecteerde informatie hun eskaders richting de tegenstander stuurden.

Het einde
Op 15 augustus en 3 september 1944 werd Fliegerhorst Deelen gebombardeerd, waarna het door de vliegende eenheden verlaten werd. Het commando van de divisie verhuisde daarop naar Duisburg.
Op de eerste dag van operatie Market Garden (17 september 1944) brachten de Duitsers een aantal vliegtuigbommen in de bunker tot ontploffing. Slechts negen maanden had de bunker dienst gedaan, even lang als de bouwtijd ervan.

Meer informatie vind je op bunkerdiogenes.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.