openmonumentendagarnhem

Brouwerij Durs

Nieuw!

Brouwerij Durs is gevestigd in een oud postkantoor, dat oorspronkelijk héél ergens anders stond. Het gebouw is afgebroken en helemaal opnieuw opgebouwd – en nu kun je in het postkantoor terecht voor heerlijk Arnhems bier, volgens het oude ambacht gebrouwen.

Stationspostkantoor
Brouwerij Durs is gevestigd in een voormalig stationspostkantoor. Het werd ontworpen door rijksbouwmeester C.H. Peters en in 1887 in gebruik genomen. Omdat de pakketpost eind 19e eeuw een grote groei doormaakte, werd er aan de Oude Stationsstraat (dicht bij Arnhem Centraal) een nieuw kantoor voor pakketpost geopend. Het gebouw dat oorspronkelijk maar één verdieping telde, bestond onder meer uit een bijpostkantoor, een pakhuisruimte en twee wachtkamers, één voor de conducteurs en één voor het publiek.

Verbouwingen
Het oorspronkelijke gebouw bestond slechts uit één laag met een zadeldak. Het dak was aan beide zijden voorzien van vier dakkapellen. De zijtopgevels waren voorzien van siertorentjes, op de nok twee grote met speklagen voorziene schoorstenen. Nu steeds is de rijke versiering terug te vinden in het gebouw.
In 1906 is er kleine interne verbouwing uitgevoerd. Door de sterke toename van het postgoederenvervoer per spoor werd het gebouw al snel te klein. Door ruimtegebrek in de naaste omgeving moest het gebouw in de hoogte worden aangepast. Het dak ging er af en op de overgebleven bouwlaag werd een tweede geplaatst. Deze nieuwe bouwlaag werd geheel in de stijl van het oorspronkelijke gebouw toegepast en wel op zo’n manier dat het bijna niet te zien was dat er een verdieping was bijgeplaatst. In 1927 volgde een interne verbouwing.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het pand in 1949 uitgebreid met een aanbouw, bestaande uit loketten, balie en wachtruimte. Deze verbouwing kon echter de groei van de pakketpost niet opvangen en nadat in 1959 het nieuwe postkantoor aan het Stationsplein West was geopend kreeg het al snel een nieuwe functie.

Nieuwe functie
In 1961 werd het door de NS in gebruik genomen als ruimte voor het Arnhemse spoorwegpersoneel. Er werd in de jaren daarna gesloopt en getimmerd en niets deed aan de binnenkant nog herinneren aan het oorspronkelijke interieur.

Verplaatsing
Het gebouw moest in 2005 plaatsmaken voor het project Arnhem-Centraal. Er was grote bezorgdheid over het verdwijnen van het karakteristieke pand. Uiteindelijk is er, na een particuliere actie voor het behoud van het historische pand, door Stichting Volkshuisvesting ruim 2,5 miljoen euro uitgetrokken om het pand te behouden. Het pand werd in 125 stukken gezaagd en opgeslagen in afwachting van haar bestemming als Modedistributiecentrum aan de kop van de Klarendalseweg. Na de herbouw zijn er winkels, woningen, ateliers en horecavoorzieningen gevestigd.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.