AKU-fontein. Rondleiding
Zondag 10 september, 13.00 uur rondleiding met Bart Brouwer en Wim Lavooij bij het rijksmonument AKU-fontein
De AKU-fontein werd in 2016 aangewezen als rijksmonument. De AKU-fontein is volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed één van de mooiste monumenten uit de periode van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. De fontein wordt door de dienst beschreven als ‘haast uniek als monumentale openbare ruimte’. Toch verkeert de fontein al jaren in verval en werd het tot voor kort bedreigd door verplaatsing en sloop. Door de inzet van betrokken inwoners van Arnhem, erfgoedorganisaties en bovenal door de inspanningen van familieleden van de makers van het monument, Henk Brouwer (Brouwer en Deurvorst architecten) en de Japans-Amerikaanse beeldhouwer Shinkichi Tajiri, heeft de gemeenteraad besloten de fontein te restaureren en het gebied eromheen op te knappen.
Bart Brouwer, zoon van architect Henk Brouwer, en Wim Lavooij, deskundige in wederopbouwarchitectuur, leiden je zondag 10 september rond bij de AKU-fontein en de omgeving. Ze vertellen over het ontstaan, de betekenis en de functie van de fontein in de omgeving, en de plannen voor het herstel.
Maak kennis met deze Arnhemse ‘Trevi-fontein’!
Ontstaan
De AKU-fontein is opgericht ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het Arnhemse bedrijf AKU (later AKZO Nobel). De directie schonk de fontein aan de inwoners van de stad. Als voorwaarde werd gesteld dat de AKU-fontein op een plaats moest komen waar deze een ontmoetingsfunctie kon vervullen in het stadsleven.
In het wederopbouwplan voor het gebied had het architectenbureau van H. Brouwer en T.T. Deurvorst de opdracht gekregen om enkele krachtige stedenbouwkundige accenten aan te brengen met de Nillmij-flat aan het oostelijke uiteinde van de Looierstraat en de AKU-fontein als afsluiting aan de westkant. De fontein moest daarnaast zowel een scheiding als verbinding vormen tussen het Gele Rijders Plein en het Willemsplein.
Kunstwerk
De fontein bestaat uit een bassin met sproeiers met verschillende spuitpatronen, bolvormig en verticaal hoog opspuitend. In de fontein staat een zuil met het beeld ‘De ontembare krachten van de natuur’. Daarachter bevindt zich het licht verhoogde terras met pergola die als coulisse dient.
Voor het ontwerp van het ensemble liet Brouwer liet zich onder andere inspireren door de Japanse architectuur en in het bijzonder door het Katsura Imperial Village uit de zeventiende eeuw in Kyoto. Binnen het bouwwerk vormt het door Tajiri ontworpen kunstwerk een belangrijk focuspunt. Het verbeeldt groeikracht en versterkt de betekenis van het geheel, dat het optimisme uitdrukt van de wederopbouwperiode na verwoestingen van WO II en de Slag om Arnhem.