openmonumentendagarnhem

Willem van Genk en de Arnhemse trolley - boekpresentatie en interviews

De kunstenaar Willem van Genk had een grote fascinatie met trolleystad Arnhem. Vooral zijn driedimensionale trolleybussen vormen een bijzonder onderdeel van zijn werk. In september 2024 bestaan de Arnhemse trolleybussen 75 jaar en tegelijkertijd verschijnt een biografie van Willem van Genk. Een mooie samenloop van het jubileum van de trolley en de aandacht voor de kunstenaar die het beeld van de trolleybussen in de stad zo scherp heeft neergezet!

Biografie

De biografie ‘Willem van Genk. De eenheid van het spinnenweb. Biografie van een ongekend genie’ is geschreven door Jack van der Weide. Marlies Leupen zal hem en andere kenners interviewen over de persoon en kunstenaar Van Genk en zijn relatie tot Arnhem en het fenomeen van het trolleynetwerk in de stad.
Het eerste exemplaar van de biografie wordt aangeboden aan Nico van der Endt, voormalig galeriehouder en vertrouweling van Van Genk.

Outsider-kunstenaar

Willem van Genk is de bekendste outsider-kunstenaar van Nederland. Ook internationaal wordt hij gezien als een grootheid in deze kunstcategorie. Tegelijkertijd is hij voor velen een onbekende. Toch misstaat hij niet tussen Mondriaan, Willink en Appel als een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars van de twintigste eeuw.
Biograaf Jack van der Weide toont de wordingsgeschiedenis van een groot kunstenaar, die door de wereld om hem heen maar al te vaak niet helemaal serieus werd genomen. Door Willem van Genk als outsider te beschouwen, doe je zijn werk tekort.

Over de auteur

Jack van der Weide (1964) is onafhankelijk onderzoeker op het gebied van literatuur en beeldende kunst. Recente publicaties: De trolleybussen van Willem van Genk (2023), Dossier Tristan (2022), Inktvingers (2019; met Alfred Boland). Ook onderhoudt hij de weblog Het wereldwijde web van Willem van Genk.
Zijn biografie ‘Willem van Genk. De eenheid van het spinnenweb. Biografie van een ongekend genie’ verschijnt in september bij Boom uitgevers.

Bronvermelding afbeeldingen
‘Aquafresh’: fotograaf Guido Suykens, Stichting Willem van Genk, Haarlem / ‘Pepsi’: fotograaf Marcel Köppen, Stichting Collectie De Stadshof, Utrecht (alleen op landelijke site)

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.