Wandeling Utrechtseweg door gids Rob Slepicka
Sluit je aan bij een boeiende wandeling van de Koepelgevangenis naar het Centraal Station en ontdek onderweg enkele historische hotspots: het Nassauplein, de Zwarteweg met het Urquharthuis en het St Elisabeths Gasthuis met een kijkje in het indrukwekkende trappenhuis. Luister hier naar ooggetuigeverslagen van een huidige bewoonster. Let op: Deelname is alleen mogelijk via reservering. Verzamelen bij de houten deuren van de voormalige koepelgevangenis.
De Utrechtseweg speelde een belangrijke rol in de Slag om Arnhem. Een wandeling van anderhalf uur neemt je mee langs historische plekken en begint bij de voormalige Koepelgevangenis. De route eindigt bij station Arnhem Centraal. Onderweg worden verschillende hotspots aangedaan, zoals het Elisabeth Gasthuis, de Zwarteweg, het Arnhem Museum en het Kraton, waar gevangenen door de SD werden gemarteld. Deze wandeling biedt een unieke kans om meer te leren over de geschiedenis van Arnhem.
Tijdens de Slag om Arnhem was een van de redenen voor het verlies het gebrek aan effectieve communicatie. Hoewel er een functionerende telefooncentrale in de kelder van het Kraton zat, was dit onvoldoende om de geallieerden de nodige coördinatie te bieden. De geallieerden gebruikten drie belangrijke routes om zich te verplaatsen: “Lion,” “Tiger,” en “Leopard.” De Utrechtseweg speelde een cruciale rol tijdens de Slag om Arnhem. Robert Kershaw beschreef dit in zijn boek “A Street in Arnhem” uit 2014. De strijd duurde negen dagen en kostte duizenden levens. We maken een wandeling van ruim anderhalf uur, van de voormalige Koepelgevangenis naar Arnhem Centraal, en stoppen bij verschillende historische locaties.
Hotspots langs de route: Nassauplein en vervolgens Zwarteweg: Generaal Urquhart verborg zich hier enkele dagen op een zolder. St. Elisabeths Gasthuis: Tijdens de slag was dit een belangrijk ziekenhuis waar artsen zowel Duitse als Geallieerde soldaten behandelden. We bekijken het imposante trappenhuis en luisteren een kwartier naar de ooggetuigenverslagen van een huidige bewoonster (alleen op zaterdag). Van museum Arnhem naar het Kraton: In dit gebied martelde de SD gevangenen. De straat wordt hier erg smal en was in 1945 het toneel van zware gevechten. En tenslotte Arnhem Centraal: De wandeling eindigt bij Arnhem Centraal, dat sindsdien veel veranderingen heeft ondergaan. Kortom, de Utrechtseweg is een straat met een rijke en indrukwekkende geschiedenis. Mis deze kans niet om meer te leren over de belangrijke gebeurtenissen die hier plaatsvonden.