Syrisch-Katholieke kerk (voormalige Willibrordkerk)

Bezoek de Syrisch-Katholieke Kerk, de voormalige Willibrordkerk. De kerk maakt deel uit van de oosters-katholieke kerken. De gemeenschap bestaat uit mensen afkomstig van Irak, Syrië, Libanon en Turkije.

Van Rooms naar Syrisch Katholiek

De voormalige R.K. Willibrordkerk is in de jaren 1953-1956 gebouwd in de stijl van de Delftse School. De architect is J. Sluijmer. Vanaf 1956 tot 2012 is de kerk in gebruik geweest als Rooms Katholieke kerk.

Syrisch Katholieke kerk Sint-Jan Apostel

De Willibrordkerk is in 2012 gesloten en in 2014 verkocht aan het patriarchaat van de Syrisch-Katholieke Kerk van Antiochië.  De kerk is in 2014 ingewijd. De Syrisch-Katholieke Kerk maakt deel uit van de oosters-katholieke kerken. Ze erkent de paus als hoofd. De kerk is in de 18e eeuw afgesplitst van de Syrische Kerk van Antiochië, ook wel Syrisch-Orthodoxe Kerk genoemd. De Syrisch-katholieken komen oorspronkelijk uit Irak, Syrië en Libanon. De kerk wordt geleid door de Syrisch-Katholieke patriarch van Antiochië. Deze patriarch heeft zijn residentie in Beiroet, Libanon. Ze heeft tussen de 200.000 en 300.000 leden. Tijdens de eredienst wordt Aramees en Arabisch gesproken. Er is een eigen kerkelijke kalender en een eigen kerkelijke ceremonie, de Antiocheense ritus.

Vervolgingen

De afgelopen jaren zijn veel Syrisch-katholieken naar Europa gevlucht vanwege vervolgingen in hun landen van herkomst. In Arnhem is de geloofsgemeenschap door de toestroom van vluchtelingen sterk gegroeid.

Historie

De voormalige R.K. Willibrordkerk is in de jaren 1953-1956 gebouwd in de stijl van de Delftse School. Architect J. Sluijmer ontwierp het gebouw met een T-vormige plattegrond en een halfronde absis. Daarmee volgde hij het voorbeeld van vroegchristelijke basilieken. Ook de licht hellende daken, de rondboogvensters en de porticus met drie ronde bogen op zuilen zijn op vroegchristelijke voorbeelden gebaseerd.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.