openmonumentendagarnhem

Audiotour Park Angerenstein

Tijdens een rondje door het Park Angerenstein hoor je op verschillende plaatsen over de geschiedenis van die plek en vaak kun je daarbij ook oude afbeeldingen zien.
Benieuwd? Installeer de gratis app izi.travel op je telefoon, zoek op bestemming ‘Arnhem’ en in lijst vind je Angerenstein. Of probeer deze link!

Het grondgebied waar binnen de wijk Angerenstein in de vorige eeuw gebouwd is, kent een rijk historisch verleden, dat teruggaat tot de middeleeuwen.
De wijk is ontstaan op gronden die voorheen deel uitmaakten van de landgoederen Klarenbeek en Angerenstein. Dit kunnen we nog zien aan het Park Klarenbeek en Huis Angerenstein met omringend park. De Veluwezoom met zijn ‘sprengen’ (gegraven waterbronnen) was beroemd om zijn schone water dat voor papierindustrie, wasserijen en watermolens werd gebruikt. Ook de landgoederen Klarenbeek en Angerenstein, die al midden 17e eeuw gesticht werden, hadden en hebben sprengen. In park Angerenstein heeft zelfs tot ruim na de oorlog in het frisse stromende water een forellenkwekerij bestaan.
Een klein deel van het landgoed Angerenstein is in 1935 aan de gemeente verkocht, die er huizen op bouwde (nu in Angerenstein Midden). Tot kort na de oorlog is het landgoed privé-bezit geweest; eigenaar was Jan de Goeijen. Naar hem is een straat in de wijk genoemd. Met het oog op de dreigende inval van de Duitsers vertrok hij met zijn gezin naar Den Haag. Hij overleed in 1944 in Nunspeet.
Zijn familie wilde na de oorlog niet weer op het landgoed wonen; de gemeente kocht het en het park werd opengesteld voor het publiek.

Leven & Doorgeven

Het oude huis van Landgoed Angerenstein is nu verbouwd tot moderne appartementen. Wat oorspronkelijk de tuin van het landgoed was is nu een openbaar park, dat midden in de wijk ligt en de rol van ‘openlucht buurtcentrum’ vervult. Mensen wandelen, sporten, spelen, laten de hond uit, of treffen elkaar hier bij activiteiten die regelmatig in het park worden gehouden. Zo ontmoeten heden en verleden elkaar.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.