Lezing over de dakconstructie en restauratie van De Hangar
De Hangar en akker kunnen te voet worden bereikt door het volgen van de blauwe plaatjes vanaf de parkeerplaats van de culturele Buitenplaats, Koningsweg 23a, 6816 TD Arnhem (10 minuten lopen). Kom bij voorkeur op de fiets of met het openbaar vervoer
Emeritus hoogleraar Rob Nijsse geeft tijdens Open Monumentendag een lezing over de bijzondere dakconstructie en restauratie van de hangar. De unieke houten draagconstructie van het dak is in vrijwel oorspronkelijke toestand bewaard gebleven.
De volledig met planken beklede kap is op een ongebruikelijke manier gebouwd, samengesteld uit gezaagd, door bouten en door spijkers gekoppeld constructiehout. Het houtwerk bestaat voor een deel uit spanten en voor een deel uit diagonale planken die er haaks bovenop zijn geplaatst.
Rob Nijsse
Rob Nijsse werkte vanaf 1979 als constructeur bij het ingenieursbureau ABT in Arnhem. In 1991 werd hij Raadgevend Ingenieur en van 1996 tot en met 2007 was hij lid van de Raad van Bestuur. In 2007 werd Rob Nijsse benoemd tot hoogleraar Constructieleer aan de TU Delft bij de faculteit Bouwkunde en in 2010 ook bij de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen. Hij was gespecialiseerd in het materiaal glas als (constructief) bouwmateriaal. Diverse beroemde gebouwen over de hele wereld hebben grote golvende glasgevels die mede door hem zijn ontwikkeld.
Hij is lid van de Raad van Advies van Stichting De Hangar.
Crop art project en installatie SHIFT van kunstenaar Frank Bruggeman
Met het kunstwerk SHIFT – wat letterlijk verschuiving, verandering betekent – zoekt Frank Bruggeman een relatie met het beladen oorlogsverleden, de landbouwtransitie en de biodiversiteit. Bruggeman gaat met een groep een deel van de akker herinrichten met strokenteelt voor voedsel- en vezelgewassen, die na de oogst ver- en bewerkt worden voor of tot kunst.
Kijk ook op Instagram voor een filmische impressie van SHIFT-rethink 2024 – Akker serenade.