openmonumentendagarnhem

Diehl-wandeling met 't Gilde

Loop mee met gidsen van Gilde Stadswandeling Arnhem en bewonder het werk van de meest veelzijdige architect van Arnhem! Van Art Nouveau via Chalet en Cottage tot Amsterdamse School.

Architect Willem Diehl (1876-1959) heeft in Arnhem een aantal boeiende en monumentale gebouwen achtergelaten. Vele daarvan staan in de Transvaalbuurt. We maken een wandeling door deze wijk en bekijken de grote variatie in stijlen, waarin Diehl zijn bouwsels uitvoerde. Van pure Art Nouveau, Chaletstijl, Cottage tot Amsterdamse School en een mengsel van deze stijlen. Alle gekenmerkt door elegantie, zuivere maatvoering en rijke decoratie.
We beginnen bij hotel Molendal en staan stil bij de Jansbeek en het ontstaan van de wijk. Bij Vesta, om de hoek aan het Willemsplein eindigen we. Daar gaan we naar binnen en bekijken enkele fraaie stukken van het interieur in de hal.

Willem Diehls eerste grote opdracht in Arnhem, waarmee de architect een opvallende carrière in de stad begon, kwam van de firma in comestibles Belderbos. Uiteindelijk sloot hij met de bouw van het Vestagebouw in 1930 zijn loopbaan af. Beide monumenten zijn mijlpalen waartussen zijn stijl zich ontwikkelde,  het Belderboshuis als voorbeeld van zuivere Art Nouveau en Vesta als voorbeeld van de invloed van de Amsterdamse School.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.