Bio Vakantieoord

Op zaterdag 10 september nemen we je mee in de geschiedenis van het Bio Vakantieoord, dat al in 1927 werd opgericht als vakantiekolonie voor bleekneusjes. Je leert over de architectuur van het rijksmonument, het gebruik als revalidatieoord en we laten je graag het vakantiegevoel van onze gasten ervaren. Hoe wordt omgegaan met de verduurzaming van dit monument van het Moderne Bouwen?

Het thema ‘Duurzaamheid’ is wel heel toepasselijk voor het Bio Vakantieoord. Dit bijzondere rijksmonument van architect J.J.P. Oud is in de jaren ‘6o geopend als revalidatieoord voor jonge poliopatiëntjes. Zij woonden, revalideerden en kregen onderwijs in het Bio Vakantieoord. Sinds 1995 is het Bio Vakantieoord in gebruik als vakantiepark voor gezinnen met meervoudig gehandicapte kinderen. Op dit moment is Stichting Bio Vakantieoord bezig met het verduurzamen van het complex. Hoe kan het verduurzamen vorm krijgen zonder dit (rijks)monument van het Moderne bouwen geweld aan te doen?

Het Bio Vakantieoord is een vakantiepark voor gezinnen met een meervoudig gehandicapt kind. De Bioscoopbond heeft stichting Bio Vacantieoord opgericht in 1927 voor de zogenaamde bleekneusjes uit de stad om aan te sterken aan zee. Vandaar de naam ‘Bio’! 

In de jaren ’50 was er grote behoefte aan een centrum voor kinderrevalidatie voor de behandeling jonge poliopatiënten. De keus viel op een plek in de bossen bij Arnhem. Architect J.J.P. Oud (1890-1963) ontwierp het gebouwencomplex. Oud is bekend als lid van de kunstbeweging De Stijl. Oud wilde met zijn ontwerp voorkomen dat een kind zich verloren zou voelen in een onpersoonlijk gebouw. Hij verdeelde daarom alle functies in verschillende gebouwen. De vrolijke beeldende kunst versterkte die opzet. Kijk bijvoorbeeld naar het bijzondere, geglazuurde tegeltableau van de kunstenaar Karel Appel boven de ingang en de bijzondere beelden aan de vijvers! 

Sinds de jaren negentig is het Bio Vakantieoord in gebruik als een aangepast vakantiepark. Jaarlijks brengen 1750 gezinnen met een meervoudig gehandicapt kind hun vakantie door op het 20 ha grote landgoed met o.a. een manege, een zwembad en een bioscoop.

Historisch filmmateriaal van Bio Vakantieoord geeft een goed beeld van wat Bio door de jaren heen heeft gedaan, en nog steeds doet. De bioscopen vertoonden met enige regelmaat filmpjes over Bio, als collectefilm of als nieuwsbericht in het Polygoonjournaal. De opening in 1960 is daarin te zien, alsook beelden van de bouw enkele jaren eerder.

Een historisch overzicht is te vinden op: samen100jaarworden.nl/90jaar

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.