openmonumentendagarnhem

ArcheoHotspot met de Stadsarcheoloog

Op zaterdag 9 september is de ArcheoHotspot extra geopend. Stadsarcheoloog Martijn Defilet geeft uitleg bij archeologische vondsten die zijn aangetroffen rondom de Jansbeek. Aan deze Beek is de stad ooit ontstaan. In het verleden was de beek belangrijk voor de economie. Het water werd gebruikt bij het maken van van leer, papier en bier. Nu heeft de beek een heel andere betekenis voor de stad: architectonisch en recreatief. De Jansbeek verbindt oud en nieuw in Arnhem met elkaar.

Martijn Defilet heeft een selectie gemaakt van de meest bijzondere vondsten die zijn aangetroffen in en rondom de Jansbeek, zoals een 15e-eeuws zakmes. Hij vertelt erover in een korte lezing en uiteraard kun je de vondsten bekijken en vragen stellen. De lezingen zijn om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Kijk ook op rozet.nl/archeohotspot-met-de-stadsarcheoloog.

Je kunt deze middag ook het bordspel ‘De Beek’ spelen.

ArcheoHotspots zijn plekken waar iedereen kennis kan maken met archeologie. Je kunt er binnenlopen en meehelpen met (de uitwerking van) archeologisch onderzoek. Bezoekers kunnen helpen materiaal uit opgravingen te sorteren of te puzzelen met scherven uit bijvoorbeeld een beerput. Als bezoeker, scholier of student kom je zo letterlijk in contact met de bijzondere verhalen uit de geschiedenis.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.